Само в Lupa.bg: Готвят пуч срещу патриарха

Митрополитите Николай и Гавриил са претенденти за поста му

Общество
16:48 - 11 Юли 2019
5338
Само в Lupa.bg: Готвят пуч срещу патриарха

Църковният клир вече 9 месеца подготвя пуч срещу патриарх Неофит, научи Lupa.bg от свои източници. Митрополитите, които се гласят за неговото място, са Николай Пловдивски и Гавриил Ловчански.

Гавриил Ловчански

Духовници посочват като причина за отстраняването на дядо Неофит неговото разклатено здравословно състояние. По официална информация водачът на Българската православна църква има проблеми със сърцето, а по неофициална – страда от онкологично заболяване. Заради болестите си Неофит е на медикаменти, които го правят неадекватен при вземане на решения.

Митрополит Николай

Митрополит Николай вече се е подготвил да поеме управлението на църквата. Ушил си е патриаршески одежди и чака да бъде избран. Той отдавна иска да стане водач на клира, но младата му възраст не му позволяваше. След броени дни ще стане на 50 и вече няма да има пречка да заеме мястото на Неофит.

Заради неадекватното състояние на бащата на нашата църква духовниците си правят, каквото искат, понеже знаят, че няма кой да ги накаже. Все още не е потърсена отговорност, например, на присвоилите 173 000 лева служители на Софийска митрополия, макар че са известни имената им. За единия от крадците се говори, че е в близки отношения с Неофит, затова ще остане ненаказан, а заедно с него и аверите му.