Само в Lupa.bg: Гръцки и италиански експерти ще проучват антиките на Божков

Прокуратурата търси в колекцията на хазартния бос мръсни пари 

Любопитно
17:00 - 07 Май 2024
7447
Само в Lupa.bg: Гръцки и италиански експерти ще проучват антиките на Божков

Хазартният бос Васил Божков няма да обжалва паричната си гаранция от 130 000 лв., с която бе отменен домашният му арест, научи Lupa.bg от хора от неговото обкръжение.  

Засега наблюдаващият прокурор Ангел Кънев не е дал индикации, че ще протестира решението на съда. Дори и да го направи, на втора инстанция няма да бъде върнат домашният арест, прогнозират пред медията ни юристи.

Все още прокуратурата не е върнала антиките на бизнесмена, чиито запор бе вдигнат от административния съд. Става дума за 15 предмета, оценени през 2006 г. на 20 млн. лв. Върху тях преди 2 години е бил наложен запор от НАП с оправданието, че Божков дължи данъци на държавата, а тези ценни предмети може да бъдат продадени и така да се осуети събирането на задълженията.

Според съда така и не става ясно какви точно задължения търсят данъчните от Божков. В едно и също искане за налагане обезпечителни мерки (т.е. запор) през 2020 г. първо е записано, че той дължи данъци като физическо лице, а след това се говори за ДДС. Въз основа на това искане на ревизионния екип е наложен запорът от публичния изпълнител.

През септември минала година на Божков бе наложена гаранция от 1.5 млн. лева по делото за културните ценности. Той не плати тогава огромната сума, тъй като бе пуснат под домашен арест заради друго негово дело. Прокуратурата е обещала, че до 4-5 месеца ще има развитие по делото за антиките.

Очаква се за това време чужди експерти да са направили оценка на артефактите. Родни изкуствоведи твърдят обаче пред Lupa.bg, че за толкова кратък кратък срок не могат да бъдат изследвани многобройните културни ценности. Възможно е само на някои от тях да се установи произхода и датировката. По информация на медията ни гръцки и италиански специалисти ще се занимават с това. Едва когато приключат с антиките на Божков, прокуратурата ще опита да докаже, че той е прал пари чрез тях.