Само в Lupa.bg: Гунди мразел Соколето!

Аспарухов, който бил пиян при трагичната катастрофа на Витиня, потрошил "Москвич" заради предизвикателство между двете легенди на Левски

Спорт
18:00 - 04 Октомври 2024
7912
Само в Lupa.bg: Гунди мразел Соколето!

Две седмици преди премиерата на филма "Гунди - легенда за любовта", където се величае една от емблематичните фигури на Левски - Георги Аспарухов, се оказа, че бившият №9 не е бил чак такъв светец. Той не понасял друг голям играч на "сините" - Георги Соколов!

Старите левскари и до ден-днешен обичат повече Соколето, но това е един от фактите, които не се изтъкват. Двамата се впускат в едно предизвикателство, свързано с "Москвич". Облогът бил такъв, че всеки от двамата трябвало да прокара топката през предните два отворени прозореца на возилото.

Пръв зад топката застанал Георги Соколов, който успял. Но късметът обрнал гръб на Гунди и нападателят, който вкарва "невероятен" гол (според някои) на Англия в приятелски мач на "Уембли", се вбесил и почнал да псува.

"Това го изкара извън нерви! Започна да псува, а след това започна да рита вратата на "Москвича" и да блъска по затворените задни стъкла", разказва преди време покойният вече Сашо Костов - съотборник и на двамата.

Гунди (на заден план) често гледа в различна посока от тази на Соколето

"Омразата между Гунди и Соколето беше пословична, но не се раздухваше много, затова и Аспарухов не го обичаше. Ние си го знаехме и виждахме вътре в отбора, но нямаше какво да направим. Стискахме зъби и играехме.

Всъщност Жоро Соколов беше обичан много, въпреки че нямаше ореола на светец на Аспарухов. В онези времена трябваше да има идоли, изискваше го Партията, затова нямаше как да бъде Соколов, който си пийваше доста", споделя още Костов, който допълва, че Соколето винаги е искал да играе в ЦСКА, но партийците не позволили да осъществи мечтата си.

Един друг факт, който не се тиражира, но се знае от малцина - по време на шофирането към Враца, закъдето пътуват и впоследствие загиват на Витиня, Гунди е бил пиян! Както и Котков, но бившият локомотивец не е зад волана.

Така изглежда колата на Аспарухов след челния сблъсък със ЗИЛ-а

В онази сряда, на 30 юни 1971 г., футболистите се качват в колата на Гунди - марка "Алфа Ромео" с регистрационен номер СГ9999, и потеглят за Враца, където са поканени да уважат 50-годишния юбилей на местния Ботев.

Преди това те са се черпили цяла нощ, а след това решават и пътьом да удярат по една мастика, а по трасето качват и един човек на автостоп, който също загива в трагичния инцидент.

"Предната вечер дори бяхме заедно на заведение, но ние си тръгнахме по-рано, защото имахме мач на другия ден, а Гунди и Котков трябваше да играят приятелска среща във Враца. Съобщиха ни сутринта за гибелта, бяхме се събрали около Съдебната палата и чакахме автобус да ни вземе", разказва преди време Димитър Пенев - една от легендите и жива икона на ЦСКА.

Гунди е шофирал със скорост около 100 км/ч, а в този участък това е фатално. "Алфата" се блъска челно в ЗИЛ с регистрационен номер СфА0550, идващ насреща. Ударът е фатален...

Илия Цветков - това е името на шофьора на ЗИЛ-а, който впоследствие е заклеймен като "убиецът на Гунди и Котков". Тежко бреме, което му тежи през целия живот, а дъщеря му е малтретирана в училище.

"Постоянно я блъскаха, удряха й шамари, плюеха я и й крещяха постоянно: "Баща ти е убиец!", разказа пред Lupa.bg бивш съученик на момичето. - Беше много унизително, но такива бяха времената, а и децата обикновено са много искрени".

Семейството на бай Илия тогава живее в Самоков, а след фаталния инцидент, животът му се превръща в ад. Той е заключен чисто гол в килия.

"Излизам на главния път, гледам чисто е. Взимам завоя наляво на първа скорост и се изнасям в моето платно. Имаше четири метра чисто платно! Те изскочиха и пресякоха осовата линия, въпреки че имаше много свободно място. После разбрах, че сутринта Гунди го викали нещо във федерацията, лишили го от две срещи, щото на предишния мач ритнал някакъв футболист в корема (б.а. – става въпрос за мача с ЦСКА, игран на 28 юни и завършил 1:0 за Левски)", споделя преди години, малко преди да почине, бай Илия Цветков.

Гунди и Котков били преди това в кръчмата "Куцото куче", където пили коняк и мастика - любимите им питиета.

Слухове гласят, че по пътя автомобилът на Гунди е спиран два-три пъти от катаджии, които ги предупреждавали да карат внимателно и да намалят скоростта, но всичко останало висящо във въздуха. И понеже били известни, с протекции и от Партията, не били санкрионирани.

Към 10:30 спрели и в ресторанта на Витиня и там пак пили. После заредили резервоара на бензиностанцията и качили някакъв човек на стоп. Хванали се на бас, че за три минути ще стигнат до Ботевград!

"Бухнаха се в ремаркето, докато завивах. Всичко пламна! Веднага скочих и взех пожарогасителя. Бях обгорял и аз - косата, лицето, дрехите... Не знаех кои са били в колата", признава Илия Цветков.

Всъщност в изминалото дерби с ЦСКА Гунди се сблъсква с Пламен Янков - петкратен шампион с "армейците". До края на дните си бившият защитник на "червените" се обвинява за това, тъй като контузва Аспарухов без да иска. И дори без наказанието от футболния ни съюз, Аспарухов нямало да играе.

Пламен Янков с екипа на ЦСКА

"Аз съм убиецът на Гунди! Аз съм убиецът на Гунди!", са думите, които често се чуват от Пламен Янков пред негови близки. И винаги плачел неутешимо...

А филмът "Гунди - легенда за любовта", който съвсем скоро ще види бял свят, свършва с фаталния инцидент на Витиня, но с нищо повече като информация за трагичната случка с Алфа Ромео" и ЗИЛ на на 30 юни 1971 г.