Само в Lupa.bg: Хора с епилепсия са принудени да се крият от работодателите

Фирмите се страхуват да наемат служители с неврологичното заболяване, алармира Веска Събева

Здраве
14:30 - 14 Октомври 2019
7267
Само в Lupa.bg: Хора с епилепсия са принудени да се крият от работодателите

Хората, които са диагностицирани с епилепсия, са принудени да не си показват решенията от ТЕЛК и да крият увреждането си, защото работодателите у нас не искат да наемат хора с това неврологично заболяване, въпреки че законът им го позволява. Това заяви пред Lupa.bg председателят на Асоциацията на родители на деца с епилепсия Веска Събева. Тя е категорична, че проблемът се кроени в негативната обществена нагласа към тези хора, а работодателите изпитват чиста проба страх от това да имат вземане-даване с тях.

Събева поясни, че законът дава изключителни права на работодателите да наемат хора с увреждания, в това число и такива, които са диагностицирани с епилепсия. Те обаче са завладени от предразсъдъци и това ги спира да бъдат обществено-полезни.

Веска Събева - председател на Асоциация на родители на деца с епилепсия

В по-голямата част от случаите болните от епилепсия не споменават за проблема си. Те са овладели диагнозата и предпочитат да ходят на работа, за да изкарват сами парите си, подчертава Събева. Тя обаче изтъква и проблем, свързан със скриването на диагнозата: „Ако се случи нещо на работното място, без работодателят да е уведомен, то той не носи никаква отговорност за този служител и така човекът с епилепсия остава на произвола на съдбата”.

Събева е категорична, че обществото ни не е дорасло да възприема хората с епилепсия като нормални. „Не виждам проблем, когато заболяването е овладяно, човекът да бъде активен като всички останали”, казва Събева.

По думите ѝ, за да паднат обществените предразсъдъци, трябва да има по-широка дискусия по темата. В това число да се създадат различни стимули за работодателите да наемат хора с епилепсия на работа.

„Да има гъвкаво работно време за тези хора. Ако един човек е активен три часа през деня – да може да работи точно толкова, а останалите до осем работни часа да му бъдат плащани от държавата”, уточнява Веска Събева.

Според нея обществото е много по-добре настроено към хората с диабет и сърдечни проблеми например, тъй като е много по-запознато с тези здравословни проблеми. „Ако българите узнаят точно какво представлява епилепсията и как могат да бъдат съпричастни с тези хора, може би проблемът ще бъде поне частично разрешен”, смята тя.

Събева призовава за работа в посока приобщаваща работна среда. Според нея това е единственият вариант хората с епилепсия да бъдат полезни на обществото и да усетят съпричастност от негова страна. У нас около 1% от обществото, 70 000 души страдат от епилепсия. Не се знае колко от тях обаче са наети на работа, тъй като тези с овладяно заболяване дори не обявяват пред работодателя здравословния си проблем, уточнява Веска Събева.