Само в Lupa.bg: Християн Пендиков спасява хора у нас, докато чака биячите му да бъдат наказани в РСМ

Секретарят на българския клуб в Охрид е част от екипа на БЧК

Общество
17:10 - 08 Октомври 2024
5552
Само в Lupa.bg: Християн Пендиков спасява хора у нас, докато чака биячите му да бъдат наказани в РСМ

Секретарят на българския клуб в Охрид Християн Пендиков е започнал работа в БЧК, тъй като в родния му град е бил планински спасител. Това научи Lupa.bg от негови приятели в София. 

След нападението му на 19 януари 2023 г. младият мъж остава в България. Близо година се възстановява от травмите си, получени от Илия Спасески и Борче Ангелов за това, че е българин. 

„Аз бях в заведение, в което бяха мои приятелки. Дойдоха двама, трима човека. Един и още двама. И започнаха да ме нападат, че съм българин. Само с думи. Защо съм се наричал българин, че съм предател. И такива работи“, спомня си Християн. 

„След това аз излязох от заведението, да се обадя на Томе, да му кажа какво е станало. След което излезе Илия и ми взе телефона. Каза ми: „Влизай вътре и си стой спокойно, за да няма проблеми“. Аз влязох вътре и видях, че не ме искат в заведението. Взех си якето и излязох навън. Отивах към паркинга сам, за да си взема колата и да си тръгна за вкъщи. И там се случи всичко“, разказа Пендиков.
Започват ударите. Според него боят продължава поне 10 минути и добавя, че нападателите са били трима.

„За съжаление е нормално в Северна Македония, нормално е да те бият, да те псуват, да те стрелят, защото си българин. От полицията нищо да не предприемат“, посочва секретарят на българския клуб в Охрид.

„За да си македонски българин, просто трябва да се осъзнаеш. В Македония учим изменена, фалшива история, в която българите са фашисти, татари. След четене на световна история, след четене за ВМРО и какво е историята, осъзнах“, коментира той.

За побоя в момента се води дело в РСМ. За съжаление то доникъде не е стигнало, тъй като поне 10 пъти е отлагано. Причините за това са формални. 

Последното заседание бе на 10 септември и то също бе отложено. Тогава трябваше да бъдат разпитани свидетелите на защитата на обвинените Илия Спасески и Борче Ангелов. Вместо това адвокатът им Димитрия Цобоски представи на прокурора и съдията диск с доказателствата на защитата по делото.

Прокурорът по делото Виктория Коваческа-Мандулоска поиска да се запознае с доказателствата, които по думите ѝ е трябвало да бъдат представени осем дни след предишното заседание през юли. Съдията също трябва да се запознае със съдържанието на записаното на диска, за да прецени дали да го приеме като доказателства по делото.

Възможно е отлагането на съдебните заседания да целят изтичане на давностния срок. Така биячите Илия Спасески и Борче Ангелов няма да получат присъда и те ще продължат да нападат българи в РСМ.