Само в Lupa.bg: Ицо Стоичков изплаща басове за загубен финал, след това отива при папата да го благослови

Спорт
16:40 - 11 Юни 2019
2567
Само в Lupa.bg: Ицо Стоичков изплаща басове за загубен финал, след това отива при папата да го благослови

Христо Стоичков закъснял седмица за началото на подготовката на националния отбор за Световното първенство в САЩ през 1994-та.

Камата получил разрешение, тъй като няколко дни преди това играе на финала на Шампионската лига в Атина, където неговият Барселона губи с 0:4 финала от италианския Милан.

За финала Стоичков е хванал дузина басове със свои съотборници, че Барса ще спечели, но става точно обратното. Пловдивчанинът загубил няколко хилядарки в зелено.

"Той е мъжко момче, винаги е бил точен. Изплати си всичко на момчетата, дори им подари по един ръчен часовник за спомен", разкри Димитър Пенев в интервю за Lupa.bg, който по това време е селекционер на България.

"Беше контузен, имаше разкъсване на мускула. Нямам идея как издържа на натоварването през цялото това време, но успя", допълни Стртега, чиято втора част от интервюто му можете да прочетете утре в Lupa.bg.

Пената признава, че е бил притеснен за закъснението на Стоичков, което е било малко по-голямо от разрешеното. Но причината е, че Камата директно отишъл на среща с Папа Йоан Павел II в Рим заедно с българската делегация предвождана от президента Желю Желев и тогавашният външен министър в правителството на Симеон Сакскобурготски - Соломон Паси.

Папата благославя Христо Стоичков, който в последствие става голмайстор на Световното първенство в Щатите и печели "Златната топка" за най-добър футболист в Европа през 1994 година.

Димитър Пенев също е поканен, но отказва да пътува, за да води подготовката на националите, които в последствие стават четвърти в света.

Първата част на интервюто с Димитър Пенев можете да прочетете ТУК!