Само в Lupa.bg: Идат опашки за нови лични карти заради "НАП-лийкс"

У нас
13:00 - 26 Юли 2019
6945
Само в Lupa.bg: Идат опашки за нови лични карти заради "НАП-лийкс"

Километрични опашки за смяна на личните документи очакват от МВР в идните седмици, съобщи за Lupa.bg ченге от столична паспортна служба. Причината е в "НАП-лийкс" и пускането на приложението на агенцията за проверка кой е станал жертва на теча, предизвикан от хакера на "ТАД груп" Кристиян Бойков.

В четвъртък НАП публикува страницата за проверката в късните следобедни часове, като няколко хиляди души вече са направили справка за ЕГН-тата си. Очаквано, при повечето от тях излиза съобщение, че за номера има неправомерен достъп на личните данни от базата на агенцията по приходите.

От пускането на приложението до петък на обяд няколкостотин българи са се обадили в паспортните служби, за да попитат как да сменят личните си документи, въпреки че от НАП изрично казаха, че едва за 189 души има такава необходимост и администрацията ще се свърже с тях по телефона.

Междувременно стана ясно, че приложението на приходната институция не е съвсем прецизирано, въпреки разработването му от айти специалистите в държавната служба повече от една седмица. Софиянец се оплака и подаде сигнал, че при проверка на своето ЕГН през 2 различни мобилни номера излиза разнопосочна информация. В единия есемес той получил информация, че няма теч на неговите данни, а в следващия, че има. Всеки българин има право на до 3 проверки на ЕГН от един мобилен номер.