Само в Lupa.bg: Илия Милушев лобирал за Русия

Ексклузивно
14:30 - 09 Юли 2020
10608
Само в Lupa.bg: Илия Милушев лобирал за Русия

Президентският секретар по отбрана Илия Милушев, чийто достъп до класифицирана информация тази сутрин ДАНС отне, е лобирал за Русия, научи ексклузивно Lupa.bg. Той е участвал пряко в дискусиите за придобиването на нов тип боен самолет за нуждите на Военновъздушните сили, като при първия опит на американската компания "Локхийд Мартин" да спечели страната за купуването на F-16, полковникът и близък приятел на държавния глава, се е обявил против и е настоял държавните пари да се дадат за модернизация, но чрез удължаване на ресурсите на старите съветски МиГ-29. Именно с тях той е тренирал заедно с Радев в авиобаза "Равнец", където станали и близки - Милушев като шеф на звеното, а Радев - по-късно като командир на ВВС. 

По наша информация от службите Милушев е участвал като сив кардинал и в преговорите със СААБ през 2016 г., когато Радев открито лобираше България да се сдобие с "Грипен"-и, вместо с американски машини, за да не дразни Русия, въпреки спорните бойни способности на иначе изящните шведски самолети. А в началото на предизборната кампания за президентската институция Милушев е бил офертиран от тогавашния все още кандидат за държавен глава Радев да получи висок пост на "Дондуков" 2 след инагурацията през 2017 г. 

Въпреки че висшият офицер е и щатски възпитаник от Академията във Вирджиния, през последните години той активно е участвал в проруските акции на Радев. А неофициално се говори, че е водил игра на "двоен агент" чрез военните си контакти и в Москва, и отвъд Океана. Неслучайно днес Военно-окръжната прокуратура влезе заедно с магистратите на Гешев в кабинетите на президентството, но цялото следствие срещу Милушев ще остане засекретено при това с висок гриф, твърдят запознати. 

Иначе той и Радев са наказвани през годините за своеволия с техниката в състава на ВВС. В зората на демокрацията Милушев е бил със забрана за полети заради "жътва" с изтребителя. Въпреки силното му желание за изпробване на мощностите на самолета и собствените си способности, той получава мъмрене от Генщаба и чак по времето на ген. Михо Михов е възстановен като пълноправен военен летец. Самият той разказва години по-късно, че е направил грешка и това е можело да коства както живота му, така и загубата на машината, но е предприел хода, за да докаже, че в 15-и изтребителен полк не работят свързочници, а истински асове. 

Още една любопитна подробност от биографията на висшия офицер от резерва е, че по време на т.нар. Възродителен процес е преследвал американски изтребители с МиГ-21.