Само в Lupa.bg: Историческа сграда става чалготека!

"The 1 Exclusive" се мести в бившето военно издателство в София

Новини
17:40 - 25 Октомври 2023
9787
Само в Lupa.bg: Историческа сграда става чалготека!

Ние сме царе на разрухата! И това продължава да се доказва с всеки изминал ден, а правителството мълчи и се прави, че нищо не се случва. Такъв е и случаят със сградата на бившето военното издателство в София, намираща се на ул. "Иван Вазов" №12.

Вече няколко години в нея се помещават заведения и познатият на много алтернативен Tell Me Bar. Тази епоха приключва, защото сградата, въпреки че сме 2023 година, бе прехвърлена на "Бедрум Гардън" ООД (наследници на ВИС-2) почти без пари. Учудващото е, че няма да става мол, което е добрата новина, но лошото е, че там ще е най-голямата чалготека "The 1 Exclusive". В центъра на София!

Сградата на издателството е изградена в началото на 1940 година, като първоначално е трябвало да бъде банка, а под нея все още има добре изграден трезор. Впоследствие заради Втората световна война откриването на банката е отложено, а след 1947 година новата власт национализира сградата и я дава на Военното издателство, което превръща неосъществения банков салон в хале за печатница на издателството. Красивата и стилна сграда е изградена по проект на известния архитект Георги Овчаров.

Сградата не само е монолитна, но тя заема и цял квартал между улиците "Иван Вазов", "6-и септември" и "Гурко" в самото сърце на София. Освен огромната застроена площ, тя притежава и доста голям заден двор с паркинг – това пък е истинска рядкост в идеалния център.

И малко любопитна информация - преди две години избухна скандал с разораните дюни на къмпинг "Смокиня-север". Оказа се, че дюните са разкопани по лично нареждане на същите с цел изграждане на дискотека "Бедрум".

А къде са сътоветните компетентни органи и организации, които би трябвало да се погрижат за наследството на нацията? Може би Министерство на културата, Министерство на отбраната и Национален институт за недвижимо културно наследство...