Само в Lupa.bg: Иван Гешев иска отвод на Гергана Мутафова, Калина Чапкънова и Георги Кузманов от ВСС?

Главният прокурор ще се прицели в представителите на ГЕРБ във Висшия съдебен съвет

Политика
17:15 - 23 Май 2023
6659
Само в Lupa.bg: Иван Гешев иска отвод на Гергана Мутафова, Калина Чапкънова и Георги Кузманов от ВСС?

Главният прокурор Иван Гешев ще поиска отвод на членовете на ВСС, предложени от ГЕРБ - Калина Чапкънова и Гергана Мутафова, научи Lupa.bg от източници в съдебната система. Сред прокурорите, поискали оставката му, той ще посочи Георги Кузманов, Светлана Бошнакова и Огнян Дамянов.

 „Три отвода са необходими на Гешев, за да запази поста си”, изчисли юристът Даниел Божилов. Има 3 вакантни места във ВСС, така че реално Съдебният съвет се представлява от 19 човека.

На пресконференцията си вчера главният прокурор намекна, че атаката срещу него е режисирана от ГЕРБ. Именно затова той ще поиска отвод на Гергана Мутафова и Калина Чапкънова.

Гергана Мутафова

Мутафова се прочу със скандала „Апартаментгейт” през 2019 г. В медиите излезе информация, че е броила за жилище на фирмата "Артекс" 1147 евро на квадратен метър. Прокурорката обаче опроверга тази информация и увери, че е платила по 1300  евро за квадратен метър. Тогава Иван Гешев обясни, че има над 15 разследвания по "Апартаментгейт", без да уточнява кой точно е разследван и за какво.

Калина Чапкънова

Георги Кузманов

Калина Чапкънова и Георги Кузманов ще бъдат предложена за отвод заради сигналите на гражданска организация срещу тях. Вчера Върховна касационна прокуратура започна разглеждането им.

Сигнал срещу Калина Чапкънова е входиран и в деловодството на прокуратурата на 19 май от сдружението с нестопанска цел “Моя страна България”.

 „Преди 3 седмици излезе решение на Окръжен съд-Бургас, с което е обявено в несъстоятелност смесено дружество ПСФК “Черноморец“, в което беше апортиран - по-точно подарен, откраднатият спортен комплекс “Черноморец“ с пазарна оценка само за земята около 140 милиона евро.

В заграбването и унищожаването на този комплекс активно пряко и косвено отношение имат и членове на ВСС  като Калина Чапкънова и Георги Кузманов. Същите лица, които освен с ВСС, са свързани и с ръководството на ГЕРБ и не само, потриват ръце през синдика да си преподадат и осребрят стадион “Черноморец“, твърди в сигнала си дружеството "Моя страна България".

Ивайло Дражев от дружеството твърди, че по същата схема са фалирани и заграбени бившия Колодрум, ГУМ и стадион “Нефтохимик“. "Щетата е за над 250 милиона евро.

Припомняме, че министърът на правосъдието Крум Зарков насрочи изслушване на Иван Гешев и Борислав Сарафов на заседание на Пленума на ВСС в четвъртък.

Миналата седмица Зарков пое ангажимент, в рамките на правомощията му, да направи възможното, за да се установят всички факти във връзка с подадения сигнал в прокуратурата срещу главния прокурор от страна на директора на НСлС.

В рамките на същото заседание ВСС следва да се произнесе и по допустимостта и редовността на искането за предсрочно освобождаване на главния прокурор, внесено от членове на прокурорската колегия.

Поканени са всички споменати в сигнала лица - Даниела Машева, Десислава Пиронева, Красимира Филипова, Пламена Цветанова, прокурорите от ВКП Ваня Стефанова, Сийка Милева, административния ръководител на Софийска градска прокуратура Илиана Кирилова и Габриела Ненкова.