Само в Lupa.bg: Иван Гешев крие семейството си в Израел?

Главният прокурор е извел близките си в „приятелска държава под протекцията на приятелска прокуратура”

Крими
14:41 - 16 Май 2023
7657
Само в Lupa.bg: Иван Гешев крие семейството си в Израел?

След атентата срещу главния прокурор Иван Гешев семейството му е изведено в Израел, за да бъде защитено, предположиха пред Lupa.bg експерти по сигурността. Обвинител №1 обясни на всеослушание, че жена му и децата му се намират в „приятелска държава под протекцията на приятелска прокуратура”. Никой обаче не обърна внимание на неговите думи.

Иван Гешев от години е в тясно сътрудничество със свои колеги в Израел. Затова у нас е подкрепян от еврейските организации. Посещението му в САЩ в началото на май също бе по тази линия. Той бе поканен от Михаел Лауфер, председател на Борда на директорите на Американското ционистко движение.

„Визитата е вследствие на активната и категорична позиция на Иван Гешев и ръководената от него институция за противодействие на престъпленията от омраза, възпиране на проявленията на езика на омразата и пресичането на всеки опит за антидемократични прояви, поставящи под заплаха сигурността и свободата на изразяване на всеки български гражданин”, се казва в прессъобщение на прокуратурата до медиите.

В края на март Гешев бе на работно посещение в Израел. Той бе придружен от Цветомир Йосифов, завеждащият отдел "Международен" при Върховна касационна прокуратура и Ясен Тодоров, заместник-директорът на Национална следствена служба.

Визитата бе по покана на Федерацията на ционистите в България, член на Международната ционистка организация. Главният прокурор разговаря тогава с Роберт Сингер, председател на Центъра за израелско влияние и член на ръководството на Движението за противодействие на антисемитизма „във връзка с водещия принос на прокуратурата по недопускане провеждането на т.нар. "Луковмарш" в българската столица”.

След опита за атентат срещу Гешев генерал от спецзвеното по контратероризъм на израелската полиция, известно като Yamam, се произнесе за взрива. Официално спецът е бил у нас не по покана на главния прокурор, а във връзка със 75-та годишнина от създаването на Израел, твърдят магистрати.

 "Според становището на генерала от Yamam е използван за атентата някакъв вид взрив за военни цели, изстрелва осколки с голяма скорост и голям поразяващ ефект", обясни Ясен Тодоров, чиято оставка бе поискана от неговия шеф Борислав Сарафов заради разглясяване на информация, свързана с инцидента.