Само в Lupa.bg: Избират Вили Лилков за шеф на СОС?

Професорът бил златният вариант, за да се преодолее блокажът на "Московска" 33

Политика
15:30 - 23 Ноември 2023
6436
Само в Lupa.bg: Избират Вили Лилков за шеф на СОС?

Дългогодишният син общинар Вили Лилков се очертава като компромисната фигура, която се превръща във фаворит за поста председател на Столичния общински съвет, довериха пред Lupa.bg от „Московска” 33. След фиаското през последните две седмици и невъзможността СОС да избере Борис Бонев, в общината спешно се търсят други решения.

„С оглед на създалата се обстановка вариантите са два. Според първия – стискат си ръцете председателят да е от ГЕРБ и започват да работят, както в Народното събрание.

Има и вариант две – за шеф на СОС да бъде избран някой като Вили Лилков, който е приемлив за всички, равно отдалечен от всички, професор - въобще златната среда”,

обясниха общинари. Най-вероятно до тази развръзка ще се стигне още другата седмица в четвъртък, когато е насрочено поредното заседание на Столичния общински съвет. Причината е съвсем прагматична – колкото повече се приближава бюджетната процедура в общината, толкова повече срокът за избор на председател рязко намалява.

По информация на Lupa.bg вторият сюжет за развръзка в СОС (този с Вили Лилков) е по-реалистичен, защото той би предотвратил евентуалното разцепление в групата на ПП-ДБ-Спаси София. Още преди изборите настоящият кандидат Борис Бонев беше завил, че ако в Столична община има сглобка между ПП и ГЕРБ, той и хората му ще напуснат. За синия Вили Лилков обаче не е споменавал нищо.

„Общинарите от „Синя София” досега не участваха в надпреварата, за да не се хабят. Освен това това предложение удовлетворява условията на всички – никога председател от ГЕРБ, нито от БСП... Общо взето работата леко ще заприлича на тази в парламента. Ще бъде трудно наместване. Но решението ще бъде обосновано с „отговорността към софиянци и т.н.”, поясниха запознати с предстоящия сценарий.

Освен това протакането през последните седмици давало време на новия кмет Васил Терзиев да сформира екип, защото в момента той се чувствал като в небрано лозе в общината.

Другият ключов момент, който предстои, е сформирането на групите в общината. Минимумът там е пет човека. Това означава, че "Синя София", ИТН и ВМРО ще трябва да направят някакви колаборации, ако искат да имат тежест в СОС.