Само в Lupa.bg: Излизат имената на граничари, помагали на мигранти да минат през България

Трафикът на бежанци ставал при отделни "пазители" в униформи, замесени са шефове

Общество
17:20 - 09 Март 2023
8838
Само в Lupa.bg: Излизат имената на граничари, помагали на мигранти да минат през България

По делото за драмата със загиналите 18 бежанци в камион в родното село Локорско ще се появят имена на гранични ченгета, които помагали на организаторите на канала. Това каза пред lupa.bg страна по делото, която очаква много интересен процес. 

Според хора в криминалните среди бежанците са минавали точно по определени маршрути и подбрани карули от гранични ченгета, които били подбирани специално от техните шефове. 

Очаква се натискът върху екстрадирания от Гърция Валентин Христов да разплете големи схеми за участие на гранични ченгета и шефове в трафика по границата ни с Турция. 

По информация на прокурорите именно Христов е контактувал с висши гранични полицаи и е уреждал безпроблемното преминаване. 

Валентин Христов беше арестуван в южната ни съседка след европейска заповед по обвинения за участие в организирана престъпна група за трафик на мигранти. Той е шестият задържан по делото за смъртта на 18 мигранти, които бяха намерени задушени в тайник на камион край софийското село Локорско.

По делото ще стане ясно, че хора зад турската граница също са контактували с родните ченгета, като за услуги по границата се разменяли 5 цифрени суми в левове. 

На 17 февруари в изоставен камион край софийското село Локорско бяха открити починали от задушване осемнадесет мигранти. По случая бяха задържани петима души, като всички те са задържани за постоянно в ареста, след решение на съда.

В края на февруари самият Христов изрази съгласие да бъде предаден на българските власти. Той е един от шестимата задържани по случая, срещу които вече са повдигнати обвинения от прокуратурата. На останалите обвиняеми за каналджийство бе постановена най-тежката мярка за неотклонение - задържане под стража, за превозване на 52 мигранти.

Според обвинителите Христов като бивш граничар е вкарал в схемата няколко свои колеги, които и в момента охраняват границата ни. 

Очаква се делото да започне по същество до месец и половина, а хората, които са се запознали с разпитите пред съдия твърдят, че ни чака един много интересен съдебен процес.