Само в Lupa.bg: Изобличилата Мустафа Емин бие камбаните на "Александър Невски"

Медицинската сестра Неда Диманова преборила коронавируса с молитви

Ексклузивно
19:04 - 30 Август 2023
11169
Само в Lupa.bg: Изобличилата Мустафа Емин бие камбаните на "Александър Невски"

Медицинската сестра от "Пирогов" - Неда Диманова, която се превърна в кошмар за съветника на военния министър Тодор Тагарев - Мустафа Емин, има интересно занимание извън ангажиментите й в спешното здравно заведение. До известна степен сестра Диманова е и Божи служител, тъй като от година бие камбаните на храма "Св. Александър Невски", научи Lupa.bg.

През август 2022 година Неда Диманова застана по поста, като замени легендарната "звънарка" Мария Зъбова, която си отиде от този свят навръх Голяма Богородица.

"Всеки звук е текст в душата ти, някаква молитва към Бога, за хората... Отделно камбаните призовават хората към смирение и благодатта към Бога", споделя 68-годишната Диманова, която още от дете посещава катедралата и се радва на звука на камбаните.

Медицинската сестра помагала на Мария Зъбова от 2008 година, чиракувала при нея. Преди да започне работа, тя влиза в храма, пали свещ и дълго се моли пред иконите преди да изкачи онези 220 стъпала, водещи към върха на един от най-големите ни храмове.

Неда сама бие всички камбани в катедралата, включително и най-голямата, която е тежка 12 тона, но й пречи да направи така, че камбаната да удари 33 пъти.

Неда Диманова е медицинска сестра в "Пирогов" от 47 години и продължава да дава дежурства - в едно от които се оказва и скандално. Преди дни министерският съветник от ДСБ Мустафа Емин си е позволил да се държи грубо и надменно в детския спешен център - което той, включително пред медията ни, отрича.

Друг любопитен факт за сестра Неда Диманова е начинът, по който тя е преболедувала и преборила коронавируса - с много молитви...

"Когато се разболях, знаех, че трябва да стигна да храма. Тогава си казах: "Боже, ти знаеш защо идвам! Знаеш, че идвам от любов", признава тя.