Само в Lupa.bg: Кабинетът "Главчев" остава за постоянно и след изборите?

Радев и Борисов заровили томахавките, планират експертно правителство след вота на 9-и юни

Ексклузивно
16:50 - 11 Април 2024
10740
Само в Lupa.bg: Кабинетът "Главчев" остава за постоянно и след изборите?

Вероятността служебният кабинет на Димитър Главчев да остане за постоянно на „Дондуков” 1 е повече от значителна. Това довериха пред Lupа.bg запознати с инженерните планове на задкулисието.

Именно Димитър Главчев бил компромисната фигура, която обединявала лидера на ГЕРБ Бойко Борисов и президента Румен Радев.

Зам.-председателят на Сметната палата Тошко Тодоров, който беше другият фаворит за поста служебен премиер, бил категорично отхвърлен като вариант от държавния глава. За разлика от Главчев, който в последните няколко години се сближил с президента.

Очаква се след изборите лидерът на ГЕРБ да предложи под някаква форма експертен кабинет да поеме властта, за да не се случват недоразумения като последната сглобка, в която конфликтите многократно надвишаваха полезно свършената работа. ДПС пък, които и досега подкрепяха властта на ГЕРБ, от години говорят за необходимостта от експертно правителство.

Консенсусът около този план бил възможен, защото в последно време отявлените иначе политически врагове Борисов и Радев били заровили томахавките. И двамата сега били на мнение, че България има нужда не от силно политизирано правителство, а от експерти-професионалисти. На тази основа сценарият бил кабинетът „Главчев” да бъде официализиран като редовно правителство някъде през лятото.

Новият министър на туризма Евтим Милошев също е приближен до президента Радев

Доказателство за топлите отношения между Радев и Борисов към днешна дата били и някои от предложените за служебни министри. Новият министър на културата Найден Тодоров беше и служебен шеф на ведомството по времето на Гълъб Донев.

Освен това по информация на Lupa.bg той бил личен приятел на президентската съпруга Десислава Радева. 

Росен Карадимов, който сега оглави Министерството на иновациите и растежа, също минавал за фигура, близка до Румен Радев. От "президентската" квота е и министъра на туризма Евтим Милошев. Откакто Радев е на власт, той неизменно е изпълнителен продуцент и организатор на "Българската Коледа". Източници на Lupa.bg казват, че е в близки приятелски отношения с държавния глава и съпругата му Десислава.