Само в Lupa.bg: Къде е ремдесивирът и кой го прилага?

Здраве
11:30 - 20 Ноември 2020
5775
Само в Lupa.bg: Къде е ремдесивирът и кой го прилага?

Световната здравна организация призова да не се ползва американският противовирусен препарат "Remdesivir", продаван в ЕС под търговското наименование "Veklury", за лечение на коронавирусната инфекция, заради редица рестроспективни изследвания, доказващи липсата на доказана полза от него. Какво се случва обаче у нас след тази обезпокояваща нота от СЗО? 

Само за последните 3 месеца и половина България плати десетки милиони левове за доставката на над 25 000 дози от "вълшебния" медикамент, които да се прилагат на средно тежки и тежки пациенти с COVID-19 по болниците у нас. Още през юли обаче световните медицински журнали избухнаха с новината, че изследвания, направени досега, не потвърждават първоначалните бомбастични хвалебствия на фармагиганта Gilead за огромните ползи от прилагането му при коронавирусната инфекция. Въпреки това Европейската комисия продължи да сключва договори с производителя за доставките на милиони флакони от него, а в края на лятото FDA (Фарма службата на САЩ - б.р.) обяви Remdesivir за лекарство, утвърдено за третиране на COVID-19 по основния протокол и като първа линия медикамент за справяне с тежки усложнения. 

Първоначално се смяташе, че за да е успешно лечението с медикамента, е необходимо ползването на 1 курс от 5 флакона на пациент в среднотежко състояние и 2 курса, от съответно 10 флакона, при овладяването на най-тежките инфекции при особено застрашените групи - възрастни над 65-годишна възраст и хронично болни. По-късно и у нас властите "намалиха" предписваната по протокол дозировка на едва 1 курс от 5 флакона. Към момента наличността на ремдесивира в складовете на регионалните здравни инспекции и областните болници, е над 25 000 флакона, за които последно държавата отпусна 16 милиона лева. 

Оказва се обаче, че не във всички лечебници препаратът се прилага. Случай от Бургас, който потресе социалните мрежи вчера, е само едно от доказателствата за това. Пациентът Х е бил принуден сам да си търси ремдесивир, включително в Турция, въпреки че в лечебното заведение е бил уверен, че има наличност. Предположенията, че точно той не може да се възползва от него заради придружаващите му заболявания и предполагаемите странични ефекти от използването на медикамента, отпадат, тъй като лично лекуващият му лекар го е "изпратил" да търси наличност. Не е ясно какви са и критериите за прилагането на щатския медикамент у нас и какви са ясните контраиндикации, особено при пациенти, интубирани или за които предстои включване на апаратна вентилация. 

Медик от столична болница, борещ се на първа линия с COVID-19 от началото на епидемията, но пожелал анонимност, потвърди пред Lupa.bg: 

"Гадаем в кой момент и за кого трябва да включим и ремдесивир". Оказва се, че и ретроспективното проучване на ВМА, излязло миналия месец за таргетната терапия и протокол, ползван там, не разкрива особени ползи от прилагането на медикамента. 

След съобщението на СЗО е твърде вероятно купените до момента флакони да заминат или в кошчето за боклук на здравното министерство, или лекарството да продължи да се използва експериментално върху ограничен кръг от пациенти, предимно без хронични заболявания и без данни за потенциално летален изход от инфекцията. По същия начин стои въпросът и с "Tocilizumab", който беше приложен още в края на пролетта върху 19-годишния абитуриент Христо от Велико Търново, впоследствие починал от острата инфекция. За него обаче страната не направи постъпления за масови покупки и доставки, както се случи с с Gilead чрез ЕК.