Само в Lupa.bg: Как би изглеждал кабинет БСП-ДБ

Красимир Янков хвърли бомбата, че Нинова вече е готова с местата в Министерския съвет

Политика
16:20 - 15 Септември 2020
8094
Само в Lupa.bg: Как би изглеждал кабинет БСП-ДБ

Опозиционерът в БСП Красимир Янков хвърли по-рано днес бомбата, че новоизбраната за втори мандат лидерка на червената партия Корнелия Нинова вече водела преговори за коалиция в бъдеще с Демократична България и ако се наложи, с формацията на Слави Трифонов "Има такъв народ". Lupa.bg тръгна по следите на това му изказване и се сдоби с подробен списък от имена, които вече се търгували между централите за съюз след парламентарните избори. 

Според нашата информация обаче "Има такъв народ" надали би участвала в коалиция с БСП, защото към момента совалки между "Позитано" 20 и "Одрин" 70 изобщо не били правени, а Дългия неведнъж е обявявал, че няма намерение да застане до БСП в евентуален бъдещ кабинет. 

Договорки по протестна линия обаче вървели от страна на БСП и тъмносините, като там интригата била свързана и с ДПС. В последните дни на жълтите павета, където хиляди викат "оставка" се въртяла старата плоча за създаване на правителство на националното съгласие, което да обединяло почти всички сили, включително и ДПС в проектоуправлението. 

Ето какъв списък ни предпостави високопоставен източник от червената централа за бъдещите министерски кресла. Уточняваме, че той не е пълен, защото липсвала координация за определени постове и правим уговорката, че той е бил оформен на база на устни, засега, договорки. 

Образователно министерство - БСП с министър Ирена Анастасова или Атанаска Тенева;

Правосъдно министерство - ДБ начело с Христо Иванов и един заместник от БСП;

Министерство на отбраната - БСП с Атанас Зафиров и един заместник от ДПС; 

МВР - ДБ - с министър Велизар Шаламанов; 

Министерство на туризма - БСП с Борислав Гуцанов; 

Министерство на икономиката - ДБ с Трайчо Трайков; 

Министерство на земеделието и храните - ДПС; 

Енергийно министерство - БСП начело с Таско Ерменков; 

Здравно министерство - ДПС; 

Регионално министерство - БСП - двама зам.-министри - Йордан Татарски и Асен Гагаузов; 

НСОРБ - Владимир Москов; 

Министерство на младежта и спорта - БСП - Иван Ченчев. 

Според слуховете Корнелия Нинова имала намерение да върви упорито към премиерски пост, като за целта била готова да жертва голяма част от министерските места в полза на останалите потенциални играчи и затова била склонна да предложи предимно заместници на титулярите.