Само в Lupa.bg: Как дезодориращи бонбони направиха българин милионер

Икономика
12:17 - 14 Септември 2020
4582
Само в Lupa.bg: Как дезодориращи бонбони направиха българин милионер

Абсолютен хит в САЩ, Великобритания и Германия са... български дезодориращи бонбони. Само за последните 12 месеца, въпреки COVID-19 пандемията и икономическата криза, последвала от затварянето на пазарите заради вируса, родният завод за сладки изкушения в Асеновград бележи завидни печалби от над 70% плюс, в сравнение с предходните години, сочи справка на Lupa.bg. 

Оказва се, че не традиционният шоколад, вафли или пияни вишни, които страната успешно експортира от десетилетия в Западна Европа, са предизвикали фурор сред жителите на Стария континент, а лакомства с дъх на лавандула и роза. 

Още през 2010 г. българският предприемач Венцислав Пейчев "стъпва" на чуждия пазар със скромни доставки от бонбоните, за които се твърди, че променят мириса на човешката пот, слюнка и дори имат способността да се използват в ароматерапията. Става въпрос за дражета с вкус на лавандула или розово масло, които при сдъвкване, оставят трайна следа и ароматът се "натрупва" в жлезите, за да отделя човек точно такава течност, вместо воня на вкиснало и мръсно.  

Революционната технология се котира изключително високо особено в САЩ и Канада, където цените на бонбоните са впечатляващи. Янките направо са луднали по тях и често на страниците на големите търговски мрежи сладките дражета отсъстват от асортимента заради очаквани доставки. Само 1 пакет от гераниолните лакомства се търгува за 5 долара на места, в зависимост от индивидуалната надценка. 

Всъщност Пейчев добива популярност у нас преди години след решението си да възроди легендарните от времето на соца дъвки "Идеал" и да продължи производството на любимите на поколения деца турски "Турбо" с емблематичните картинки на коли, които хлапетата колекционираха с особена страст. Факт е обаче, че големият чуждестранен успех идва с дезодориращите бонбони. Трайността на аромата, разбира се, зависи от индивидуалните секрети и хормони, определящи количеството на отделяната пот и нейната миризма.

Гераниолът е натурална съставка, получавана от различни по види етерични масла, включително розово и лавандулово. Тя е от класа на терпеноидите и се използва в парфюмната индустрия.