Само в Lupa.bg: Как иранци спасиха 80-годишен от сигурна смърт с хормон

Новини
16:40 - 04 Май 2020
4602
Само в Lupa.bg: Как иранци спасиха 80-годишен от сигурна смърт с хормон

Ирански медици излязоха със сензационно изследване, в което твърдят, че са спасили няколко критично тежки пациенти, болни от COVID-19, с добре известен бъбречен хормон на растежа. Става въпрос за еритропоетина, наречен още хемопоетин, който изпълнява ролята на растежен фактор. Той е хемопоетичен цитокин, който стимулира растежа и развитието на предшествениците на еритроцитите. 90% от еритропоетина в организма се образува в бъбреците, а останалите 10 на сто - в черния дроб.

Медиците от една от най-тежко засегнатите страни от пандемията са разкрили, че с ползването на този хормон може да се предотвратят различни животозастрашаващи форми на заболяването, включително добре познатата вече цитокинова буря.

И представят данните за 80-годишен мъж, който е приет в интензивното отделение на болница в Табриз с тахикардия, висока температура, изключително ниска сатурация и позитивен тест за коронавируса, потвърден от скенер на белия дроб.

Освен хлорохина, оселтамивира и лопинавира като основен антивирусен коктейл по протокола в Иран, той е получил и рекомбинантен човешки еритропоетин заради тежката анемия, която е развил. След 7 дни лечение, той е изписан от реанимацията със значително подобрение в показателите. От това медиците съдят, че бъбречният хормон може да попречи и на развитието на дихателна недостатъчност и колапс на белия дроб. Редно е да се отбележи, че въпросният пациент е развил и тежка пневмококова инфекция по време на болничния си престой.

Според лекарите там еритропотеинът може да конфронтира коронавируса и като модулира цитокините, а освен това контролира и левкоцитозата. 

Как е открит хормонът?

В началото на 20 век двама френски учени съобщават, че малки количества плазма от анемични зайци, инжектирани в нормални животни, стимулират производството на червени кръвни клетки в рамките на няколко часа. С течение на времето изследователите се убеждават, че тази стимулация е причинена от протеин намиращ се в плазмата. Те му дават различни имена, като едно от тях се използва и до днес – еритропоетин.

През 50-те и 60-те години американските изследователи приемат концепцията, че това е хормон, който стимулира производството на червените кръвни клетки. По-късно става ясно, че основният източник на това биологично активно вещество са бъбреците. Учените установяват, че пациентите с анемия реагират с увеличаване на нивата на еритропоетин, с цел стимулиране на образуването на зрели кръвни клетки. През 1983 година те откриват метод за синтетичното му производство.