Само в Lupa.bg: Как се прави фалшив конкурс в държавна агенция между Коледа и Нова година

Политика
18:30 - 07 Януари 2021
9498
Само в Lupa.bg: Как се прави фалшив конкурс в държавна агенция между Коледа и Нова година

Маса сигнали за нередности в Българската агенция за експортно застраховане (БАЕЗ) по отношение на кадруването в нея заляха редакцията на Lupa.bg след като ви информирахме по разследване на в. "Уикенд" за фрапиращ случай на диксриминация в държавното звено и роенето на "калинки" в последно време в него. 

Оказва се, че точно между Коледа и Нова година агенцията е пуснала в обращение конкурс за ново ръководство в лицето на членове на Управителния съвет, но съобщението за него е било заметено така, че никой външен за БАЕЗ да не може да го открие. Експерти, пожелали да кандидатстват за обявените позиции, с изненада установили, че са изпуснали изключително краткия срок за подаване на документация и сигнализираха редакцията ни, че изискванията за тях са били изключително селективни - като "за свои хора". 

По наша информация конкурсът е бил обявен на скришно място в уебсайта на звеното под шапката на икономическия министър Лъчезар Борисов на 21 декември, а към днешна дата, след само 10 календарни дни, той вече не е активен и явно кандидатурите са били събрани. Куриозната подробност е, че точно по време на тези 5 работни дни БАЕЗ е предприела и местене на служителите и документацията си поради предстоящ ремонт на "Ал. Стамболийски" 55. По информация на нашите източници от 21 декември до края на 2020 г. на място е била само една секретарка, занимаваща се с битовите неуредици, но не и със събирането на документацията на евентуални желаещи да станат членове на УС на БАЕЗ. Процедурата е приключена на 31 декември, а към днешна дата връзката в уебсайта на агенцията не се отваря.

"Конкурсът" имал и специфики, на които отговарят... досегашните членове на УС Момчил Ройнев, Величка Симеонова и Любима Джизова. 

Краткото състезание за постовете идва на фона на съобщенията, че управляващите са се юрнали да слагат удобни представители на всички възможни държавни постове по предприятията спрямо последните поправки в ресорния закон. 

ГЕРБ удължиха с 4 месеца срока а провеждане на всички конкурси за управителните органи на всички дружества с държавно участие, които досега бяха назначени без надпревара. По наша информация повечето вече са го сторили в рамките на последното тримесечие от 2020 г. Законът за публичните предприятия бе приет през октомври 2019 г., като с него се наложиха конкурси навсякъде, а процесът трябваше да е приключил в едногодишен срок, но пандемията го забави, което наложи и удължаването до края на март 2021 г.