Само в Lupa.bg: Как се става шофьор в НСО?

Актуални новини
13:40 - 13 Декември 2019
27402
Само в Lupa.bg: Как се става шофьор в НСО?

След поредния инцидент с водач на Националната служба за охрана, при който тежко пострада 14-годишно момче в София, институцията на пряко подчинение на президента Румен Радев затяга режима за служителите си и за претедентните за новооткритите работни места в нея, научи Lupa.bg. 

И в момента има сериозен глад за кадри в НСО, като секретната институция, грижеща се за живота и здравето на държавните мъже, води и сега конкурс за набиране на нови водачи. 10 души трябва да наеме службата, за да се справи с недостига си, като надпреварата сред кандидатстващите е към своя край и към края на годината те ще са преминали и психо-теста, и задължителното финално интервю. За да стигне до назначение обаче кандидатите трябва да притежават не само "връзки", какъвто се твърди, че е случаят с 28-годишния водач, блъснал детето в четвъртък вечерта, чийто баща бил близък с екс шеф на службата. 

Ето какви са изискванията сега, за да стане български гражданин шофьор на властта: 

Кандидатите трябва да са до 40-годишни, да не са лишавани от право да управляват моторно превозно средство 3 години назад от датата на кандидатстване, да са преминали комисията на ВМА за експертно решение за годност, като в прегледите се включва и задълбочен очен тест, който не допуска дори наченка на далтонизъм. Те трябва да са способни да се натоварят с коремни преси - най-малко 25 повторения за 1 минута и крос 1400 метра за маскимално време 8 минути и 19 секунди или совалково бягане 10х10.

Ако отговарят на тези встъпителни критерии, се пращат на "второ ниво" с изпити с общо 90 въпроса за категория „В“ за 60 минути с максимален брой грешни отговори 10, а след това полагат практически изпит на камион на полигон, на кола на полигон и кормуват в градски условия по предавително зададените методики на НСО. 

Малцина преминават този втори етап, а тези, които са успели, се подлагат на психоличното изследване, което е със секретен характер, но наподобява изследването на служителите от ДАНС, НРС и ДАР, научи още Lupa.bg. За настоящите кандидати в момента се провежда психото, като от службата разкриват, че едва петима от общо 25-ма претенденти са преминали тестовете на полигон. Това означава, че шефът на НСО ген. Красимир Станчев ще се наложи да пусне още един конкурс в началото на годината. До тогава трябва да стане ясно и колко са успели да преминат "психологическото натоварване", и финалното интервю от останалите петима.