Само в Lupa.bg: Какво вещае номерът на бюлетината?

Актуални новини
12:20 - 03 Март 2021
5285
Само в Lupa.bg: Какво вещае номерът на бюлетината?

Какво предвещава номерът на изборната бюлетина на партиите и коалициите за предстоящите парламентарни избори? С този въпрос се обърнахме към топ нумеролога Ели Маринова. Според нея един от основните проблеми за почти всички формации ще е съставянето на коалиция, която в този случай ще е неизбежна. Освен това има няколко партии, от които може да се очаква изненада. 

Вижте какво прогнозира накратко пред Lupa.bg Ели Маринова за номерата на бюлетините: 

1-ВМРО: Може да се очакват изненади. Твърда политика и оспорване на правилата – може да се опитват да налагат свои. Има опасности от заиграване с фанатизма. Но въпреки всичко ще са в центъра на вниманието, те влизат в парламента. Но после ще се наложи да правят коалиция - а тя ще е проблемна.

4-БСП: Те ще влязат в парламента, имат добра програма, но после ще се наложи тя да претърпи корекции, с които те няма да са много съгласни. БСП се стремят към промени, те са популярни - но не трябва да лежат на стари лаври. Да търсят успеха, но не на всяка цена. И при тях има проблем с партньорствата. А след изборите не е изключено някой да се отцепи.

9-ДПС: Те са предпазливи и дипломатични, ще се принудени да вземат някаква непопулярна позиция, за да успеят. Иначе влизат в парламента. Да се внимава с проблеми с етнос и религия. Освен това има вътрешни противоречия в доста неподходящо време. За тях промените, които налага времето, ще са трудни. Възможно е на направят коалиция, но и за тях тя ще е проблем. Възможна е помощ отвън.

11-Демократична България: С една дума – те са орел, рак и щука. На ръба са за влизане в парламента. Проблемът при тях е, че няма безспорен лидер, но пък имат нови идеи. Те обаче трябва да бъдат поднесени подходящо – да са хубаво опаковани и завързани с панделка. И те ще трябва да правят коалиция – пак проблемна! Има какво да дадат, но са им необходими още няколко години, за да се стабилизират.

14-Васил Божков: Ако той тръгне към изборите, без да громи и да търси реванш, може и да има шанс, на ръба ще е. Но когато се търси реванш – после става много неприятно. Спорен успех при него. С номер 14 той просто прави заявка за участие в политиката.

18-Мая Манолова и „Отровното трио”: Може да очакваме изненади от тях, нови идеи също. Но те ще имат успех, само ако не залагат на агресията и противопоставянето – а това нещо им е кодирано в името. Под въпрос са, не съм сигурна, че ще минат 4-процентовата бариера. А дори да я прескочат, депутатските места няма да им стигнат за нищо.

28-ГЕРБ: Те, разбира се, влизат в парламента, но и при тях има проблеми. Ще трябва да правят някакви компромиси, които не им харесват, вътре в партията може да възникнат противоречия – пак в неподходящо време, като при ДПС. Те са традиционно силни. От тях може да се очаква и някаква изненада. Числата 2 и 8 работят за тях. Те имат натрупан опит, престоят във властта им дава предимство и стабилни позиции.