Само в Lupa.bg: Калина отглежда папагали като прадядо си Фердинанд

Царят имал над 200 екзотични птици

Общество
18:00 - 23 Август 2023
15601
Само в Lupa.bg: Калина отглежда папагали като прадядо си Фердинанд

Княгиня Калина е наследила любовта си към папагалите, към животните и изобщо към природата от прадядо си цар Фердинанд, разказаха пред Lupa.bg близки до царското семейство. 

Както е известно дъщерята на Симеон II катастрофира в събота на паркинг пред хотел в Боровец, след което се оказа, че е шофирала пияна с 1,5 промила алкохол в кръвта.

Съпругът й Китин Муньос даде противоречиви обяснения за неадекватното поведение на Калина. Мореплавателят първо каза, че тя може и да е изпила чаша вино, защото била разстроена, че загубила едното си куче от общо три. На следващия ден пред испанските медии Китин обясни, че княгинята е изгубила папагала си. Вчера папагалът бе намерен, а Калина, както и адвокатът й заминаха за чужбина и засега не може да бъде предявено официално обвинение.

Прадядото на Калина - цар Фердинанд бе известен със страстта си към ботаниката. Той разполагаше с богата колекция от пеперуди и бръмбари. Още преди да се възкачи на българския престол, принц Фердинанд фон Сакс-Кобург-Гота е вече изграден естественик. Притежава богата колекция от събирани от него пеперуди и бръмбари, отглежда във Виена 210 вида папагали и други дребни европейски и тропически птици.

Неговият зоопарк включва някои много редки и непознати за науката видове и е по-богат в това отношение от повечето зоологически градини в света. Не е много известен фактът, че вестта за избирането му за български княз го застига по време на екскурзия на лов за пеперуди.

След като абдикира от българския престол през 1918 г. Фердинанд се установява в имението си в Кобург, има доста свободно време, което посвещава на отглеждането на птици и пътешествията с научна цел.

За познанията и интересите си към естествените науки цар Фердинанд е избран за почетен член на ентомологични, орнитологични, ботанически и дендрологични дружества в Германия, Франция, Швейцария и България. Като признание за заслугите му на негово име са наречени няколко вида насекоми и други безгръбначни животни и 15 нови за науката вида и подвида растения.

Калина наследява тази страст към природата явно от прадядо си. Нейният баща Симеон и дядо й Борис III също са известни природолюбители. Княгиня Калина имала папагала от 2 години и не се разделяла с нея.