Само в Lupa.bg: Карлос Насар се състезава за частен клуб в Германия, за да свърже двата края!

Фондация "Македония" му отпуска безсрочна стипендия от 1000 лв. месечно

Спорт
19:15 - 19 Февруари 2024
47425
Само в Lupa.bg: Карлос Насар се състезава за частен клуб в Германия, за да свърже двата края!

"За мен най-ценната награда е обичта на народа. Целта на всички нас е да върнем славата на българските щанги и да не допускаме на другите страни да ни стигнат" - това са думи на европейския ни шампион по вдигане на тежести - Карлос Насар. Да, народът го обича и се видя в залата и в социалните мрежи, но се оказва, че държавата не обича нашия тежкоатлет. И не само него, а всички!

Насар е само на 19 години, но все по-уверено крачи към върха в щангите, чупейки рекорд след рекорд. За да записва тези постижения той трябва да има адекватна подготовка и възстановяване, но за всичко това той се грижи сам. Карлос се състезава за частен германски клуб, за да може да припечелва и да отделя пари за семейството си, като и за тренировките, да се лекува от постоянните контузии, които съпътстват този спорт. Да, той вдига с травма и на Европейското първенство, завършило преди дни в София.

За да не се чувства неловко и да му се помогне поне малко, Карлос Насар ще бъде подпомогнат финансово, макар и скромно на този етап - по 1000 лв. на месец от Фондация "Македония".

"След като нито една държавна институция не се интересува от този талантлив спортист и не му помага, ние решихме всеки месец да го стимулираме с 1000 лева. Сумата не е голяма, но се надяваме и още други бизнесмени и фирми да подпомогнат нашето момче", сподели пред Lupa.bg председателят на Фондация "Македония" - Виктор Стоянов, който поясни, че тези 1000 лева са безсрочни.

"За нас, а както и за всички българи, е важно той да участва на Олимпийските игри в Париж и да се представи така, както на всички ни се иска - по шампионски. Но затова трябва и възстановяване, освен здрави тренировки. Почти всичките му съперници на Игрите във френската столица няма да се състезават дотогава, с изключение на световното първенства през април, а Карлос трябва да пътува до Германия и да вдига в местното първенство, за да печели пари. Всичко това означава, че и предпоставките му за контузии са по-големи, а една такава травма може да го извади и извън строя за Олимпийските игри", допълни Стоянов.

Председателят на Фондация "Македония" се надява примерът да е заразен и нашето момче да се радва на още по-голяма финансова помощ. Всъщност Карлос Насар не се грижи само за себе си, а с парите, които изкарва в Германия, той помага и на други свои приятели и съотборници, за да могат да тренират и състезават.

Преди дни, както Lupa.bg ви информира първи, стана ясно, че Насар е примамван и от шейха на Бахрейн със солидна сума, за да вдига за арабската държава. Нашето момче на този етап отказва и предпочита родната България. Да, но докога?