Само в Lupa.bg: Китайски бъг спря шпионажа над работниците в цяла България

Камерите за наблюдение няма да работят до 18 септември заради срив в системите

Новини
09:50 - 13 Септември 2019
3627
Само в Lupa.bg: Китайски бъг спря шпионажа над работниците в цяла България

Срив в системата на китайска фирма остави цял свят без видео наблюдение и така лиши родните работодатели да гледат персонала си от мобилните телефони. Lupa.bg научи, че от известен период камерите работят само в локален режим, където е рутера и Wi-fi-то на конкретния обект. 

До този момент камерите се наблюдаваха чрез няколко приложения от рода на "BVCAM" и "RMON" и те можеха да се гледат от всяка точка, където собственика на техниката за видеонаблюдение има интернет. 

"Това е бъг за целия свят, много е неловка ситуацията, защото има десетки милиони продадени камери, които се наблюдават по този начин и в момента всички губят. Китайците са се зарекли, че до 18 септември ще успеят да оправят проблема и камерите ще могат да се гледат отвсякъде", казаха пред Lupa.bg IT-специалисти. 

Медията ни научи, че съвсем малко обекти у нас следят служителите си с по-скъпа техника, която не е засегната от този бъг. Наблюдението у нас се извършва именно чрез злополучните китайски сървъри, които в момента не позволяват на потребителите си да се логнат отдалечено.

От няколко години в България е мода работодателите да следят персонала си чрез камери в обектите, като използват мобилните си телефони. В момента този бъг позволява на служителите да разпуснат малко, но повечето от тях не са запознати с проблема и още треперят от насочената към тях камера. 

Дали китайците ще се справят и ще изпълнят обещанието си никой не знае, но и в момента се рекламират и продават камери, въпреки че те на практика сега са използваеми в един много малък периметър и почти няма полза от тях.