Само в Lupa.bg: Китайските ресторанти опустяха заради новия коронавирус

Собствениците им - в паника, клиентите се пазят от мистериозната болест

Актуални новини
17:30 - 22 Януари 2020
5674
Само в Lupa.bg: Китайските ресторанти опустяха заради новия коронавирус

Китайските ресторанти у нас вече се оплакват от отлив на клиенти заради мистериозния нов коронавирус, научи Lupa.bg.

Любителите на китайската кухня не искали да се лишават от вкусното меню на Изтока, но страхът от неизвестната болест надделявал. Особено след като стана ясно, че коронавирусът вече е стигнал до Щатите, а в Европа също бият аларма за болестта.

Най-големите притеснения на собствениците на китайски ресторанти били свързани с произхода на храната в техните заведения. Тя идвала директно с кораби от Китай и никой не знаел дали вирусът не е проникнал тайно на палубата.

Опасността от бързо разпространение на заразата в Европа и респективно в България била още по-голяма предвид факта, че китайците редовно обикалят по света.

Европейски епидемиолози прогнозират, че най-рисковият период предстои около китайската Нова година (25 януари) заради очакваното масово пътуване на китайци и възможността така вирусът да се разпространи много по-лесно.

Въпреки твърденията на Европа, че разполага със структурите и средствата, за да се изправи срещу възможна пандемия, гаранция за това няма. 

Новият коронавирус се появи в края на миналата година в централния китайски град Ухан и вече се разпространи в столицата Пекин, мегаполиса Шанхай и на редица други места в страната. От няколко дни вече са факт и случаи на заболели хора в САЩ.

Коронавирусът, който причинява симптоми подобни на пневмония, досега е отнел живота на девет души. Потвърденият към момента брой на заразени е 440 души.