Само в Lupa.bg: Кой мъти водата на македонските българи в САЩ?

Сърбия и Русия разцепиха Македонската патриотична организация

Топ
15:30 - 12 Август 2024
1595
Само в Lupa.bg: Кой мъти водата на македонските българи в САЩ?

Скандал тресе редиците на македонските българи в САЩ. Хора от Македонската патриотична организация в САЩ и Канада сякаш работят за интересите на Сърбия и Русия, а не за своите. Боян Лазаревски от движението поиска в декларация македонците в България да бъдат включени в Конституцията като малцинство. Това обаче не може да се случи, тъй като нашият основен закон не позволява това. У нас всички етноси имат равни права, за разлика от РСМ. 

Интересен факт е, че декларацията е с дата ноември, 2023 г. и в нея се говори за конфликт между българи и македонци. Официално такъв вече не съществува: той е потушен с подписването на френското споразумение през 2022 г. 

В една от точките на споразумението е записано, че "преговорите за присъединяване на РСМ предвиждат специално внимание да се обърне на защитата и недискриминационното отношение към граждани от малцинствените групи и общности в Северна Македония", което отговаря на искането на София за официално признаване на българска общност.

Добавено е и изискване за борба срещу речта на омразата и дискриминацията. Що се отнася до спора за езика, ЕС отбелязва намеренията на България и Северна Македония да направят едностранна декларация относно македонския език. В преговорната рамка е включено и изискването за постигане на конкретни резултати и добросъвестно прилагане на двустранни споразумения, включително Договора за добросъседство с България от 2017 и Декларацията от София от май 2018 г.

Според запознати изказването на Лазаревски не е случайно. Той е направено месец преди Конгреса на Македонската патриотична организация, който има 100-годишна история. Предстои да се разберат скритите мотиви на Лазаревски.