Само в Lupa.bg: Кой натопи Радев в Талин?

Политика
17:00 - 23 Октомври 2020
12215
Само в Lupa.bg: Кой натопи Радев в Талин?

Жертва на активно мероприятие ли стана наистина президентът Румен Радев? Този въпрос циркулира в обществените среди вече няколко дни след злополучната визита на държавния ни глава в Талин. По информация на Lupa.bg това е точно така, а основните версиите за това кой „сготви” Радев са две.

Визитата на Румен Радев беше прекратена предсрочно, защото президентът на Естония Керсти Калюлайд оповести във Фейсбук, че българският държавен глава е контактувал с COVID-заразен. Това попречи на Радев да посети официалната вечеря, планирана след срещата на иницитавата “Три морета”.

Веднага след завръщането си на родна земя Радев подчерта, че случката в Талин е „активно мероприятие на негови доброжелатели”. Кои са те?

Слуховете спрягат на първо място изпълняващият длъжността директор на Служба „Военна информация” полк. Велко Атанасов.

Атанасов е назначение на военния министър Красимир Каракачанов, който като министър на отбраната е принципал на тайната военна служба. Полковникът стана особено популярен преди няколко седмици, когато лъсна чисто гол в нета, след като чатът му беше разбит. Сега обаче Велко Атанасов се надявал да се бетонира на поста чрез... услуги в ущърб на президента. Според мълвата точно той  подшушнал на естонците за деликатната ситуация около Радев, за да набере точки пред министър-председателя. И така да стане редовен шеф на „Военна информация”.

Снимка от чата на полк. Велко Атанасов, публикувана в "Афера" 

По наша информация в момента полк. Велко Атанасов е в отпуск заради образувана срещу него проверка по заповед на министър Каракачанов. 

Хора от външно министерство обаче подхвърлиха пред Lupa.bg, че автор на интригата срещу Радев по всяка вероятност е Екатерина Захариева.

И то със същия мотив – дипломат номер едно също бързала да се докаже пред шефа си Бойко Борисов, защото вече се оглеждала за нова длъжност. С оглед изтичащия мандат на правителството, тя се надявала премиерът да я прати на ново топло място – или като посланик, или на висок пост в някоя европейска институция.