Само в Lupa.bg: Кой разреши поголовната сеч край Карловско?

Близо 33 000 куб. метра дървесина са погубени в трите села - Богдан, Слатина и Каравелово

Новини
12:30 - 08 Септември 2022
6099
Само в Lupa.bg: Кой разреши поголовната сеч край Карловско?

Наводненията в Карловско продължават да са тема №1 у нас. Мнозина коментират последствията и се опитват да разберат защо се е случило всичко това. Но малцина споделят компетентно мнение. Други предпочитат да коментират кое от действията на хората на властта е политически ПР и кои се правят чистосърдечно.

Ще ви запознаем със значението на гората и защо се стигна дотук, а това далеч не е изолиран случай. а някой трябва да понесе отговорност и да отговаря пред хората, пред тези, които пострадаха.

Гората задържа вода, когато вали - тя е едновременно щит срещу наводненията и жив източник на питейна вода. Всяко петно унищожена гора означава повече вода надолу по склона при порои и по-малко вода за района в резерв, когато е сухо.

Кадрите от наводнените села много ясно показват откъде идва водата - тя носи останки от опустошена гора, каквито могат да дойдат само от сечища. На тези снимки, правени през 2022 година, личи и откъде. 

Всички оголени петна, които са КАФЯВИ на цвят, представляват съвсем наскоро изсечена гора, през този сезон - иначе растителността би започнала да се възстановява. Това е брутална, поголовна сеч.

Червените стрелки показват пътя на водата. От изсечените била и склонове тя няма къде другаде да отиде освен надолу и по деретата и реките към селата.

Ако това не е прекомерна сеч, значи дефиницията за такава трябва спешно и драстично да се промени, защото гарантирано ще има още много наводнения.

А областният управител казал, че незаконна сеч няма или ако има - тя е незначителна. Това е ОЩЕ ПО-ЛОШО. Означава, че някой/някои я разрешава тази сеч. Престъпление е!

Дърветата само намаляват скоростта на водата, която идва от високите върхове. Другото, което е - при изтеглянето на трупите, оголват земята от шумата, която покрива горния пласт на почвата от ерозия.

Но, когато падне дъжд в огромни количества, той понася горния слой на почвата, която е суха и се рони.

И да не забравяме, че в България след сеч фирмата не залесява, събира дебелата маса, която може да продаде по-скъпо и оставя клони и паднали и изсъхнали дървета.

На сайта на Изпълнителната агенция по горите може да се видят т.нар. "позволителни за сеч" за всяко населено място. Потресаващи количества. 

Проверка показва, че горите над трите опустошени села са изсечени преди 100 години. Да, ама не! Оказа се, че данните са за... 2022 година! И всичко е ЗАКОННО!

За с. Богдан са издадени общо 29 позволителни за сеч на 5 603 куб.м дървесина за 2022 г. 

За с. Слатина са издадени общо 56 позволителни за сеч на 12 478,3 куб.м дървесина за 2022 г.

За с. Каравелово са издадени общо 73 позволителни за сеч на 14 531,2 куб.м дървесина за 2022 г.

Всичко 32 612,5 куб.м дървен материал е разрешен за сеч през 2022-а за трите села. Това са стотици камиони, ако не и хиляди, които са минали или са щели да минат през селата, и на тези хора там не им е минало през ум да попитат защо се сече и опустошава гората над тях.

Истинският въпрос е ЗАЩО държавата разрешава да се унищожават горите на България.

В социалната мрежа също се разрази дискусия по темата:

"За да може определена група от хора да забогатеят бързо и чрез тях да захранват политическите партии", коментира Виолета Савчовска. 

А Атанас Кеков допълва: "Точно така. Затова, който и да е на власт, не пипа "дърварите".

Тези две мнения обобщават всичко.