Само в Lupa.bg: Кой сготви Корнелия под Чинията?

18:00 - 29 Юли 2019
17396
Само в Lupa.bg: Кой сготви Корнелия под Чинията?

Пореден скандал пламна в БСП при това на връх Бузлуджа на празника на социалистите - този път заради наградата за лява публицистика "Георги Кирков". Тази година с приза бе удостоена журналистката Къдринка Къдринова, която е главен редактор на сайта "Барикада" и от години е остър критик на червеното ръководство.

Повод за скандала, обхванал централата на Столетницата на "Позитано" 20, стана нейното слово под Чинията, в което открито се противпостави на Нинова и сподвижниците й. По-късно пиарката на лидерката Бояна Бозаджиева отвърна с гневно писмо, публикувано във вестник "Земя" срещу думите на Къдринова на Историческата поляна под Бузлуджа. 

По информация на Lupa.bg Нинова е свикала на спешна среща членове на комисията, отговорна за определянето на тазгодишния носител на наградата, чийто председател е депутатът и журналист от в. "Дума" Александър Симов. Прави впечатление обаче, че в състава на партийния орган присъстват имената на много публицисти и политици, които в последно време не крият острите си критики срещу управлението на Столетницата в лицето на председателката.

Сред изказването на Къдринова, ядосали Нинова, личат откровени призиви за край на разединението на левицата, за връщане към европейското начало и принципи и апел за диалог с другите формации от тази страна на политическата координатна система: 

"Те ни завещаха интернационализма и международната солидарност на трудещите се, а не национализма и омразата към различния. Георги Кирков има една блестяща творба. Нарича се „Политическа зоология”. В нея той не е намерил място за такова едно странно създание като „ляв консерватор”. В своята творба обаче той добре е описал какъв е консерваторът, какво представлява това странно политическо животно. Не е много симпатично. Дано никой ляв човек в България не се асоциира никога с консерватора."

Eто как отговаря и Бозаджиева на Къдринова: 

"Когато една реч не е достатъчно силна и убедителна, обичаен подход е да се използват цитати от авторитетни личности. Този прийом играе ролята на подкрепа към изложените авторски аргументи, и това би било чудесно, ако и когато цитатите на са спекулативни или извадени от контекста. Това говорещият прави, търсейки гаранция, че дори тезите му да не бъдат одобрени от аудиторията, посочените цитати ще са параван и щит. Случаят с Къдринка Къдринова е точно такъв. Тя използва няколко извадени от контекста цитати на една от най-светлите личности на социалистическата идея Георги Кирков, казани преди повече от 100 години, за да обоснове, че… днес лявото извън БСП е една огромна маса, която стои непредставена. В цитат на Кирков тя облече и любимата опорна точка на малобройните недоволстващи от ръководството в БСП, че партията трябва да е интернационалистка и в никакъв случай не бива да е традиционалистка и патриотична. Призова духа на Кирков за да направи безвкусна реклама на един сайт, пред многохилядна аудитория, пред каквато госпожата едва ли друг път ще има шанса да говори". 

В обширната си позиция срещу речта на журналистката Бозаджиева пише и че тя е успяла да обиди хиляди под Чинията. "Всички, които присъстваха на Бузлуджа станаха свидетели, че многохилядното множество й отговори по най-благородния начин – като прикри досадата си с вяли аплодисменти и възгласи „БСП, БСП” (нищо, че госпожата внушаваше, че лявото в България не било представено от партията, към която принадлежат)", добави тя. И пита дали талантът може да компенсира демонстрираното неуважение. 

Комисията, заради която Нинова е ядосана, е в състав Ивелин Николов (настоящ гл. ред. на "Дума" - б.р.), бившият евродепутат Георги Пирински, шефката на русофилите Светлана Шаренкова, Любомир Коларов (управителят на партийната телевизия БСТВ - б.р.), Велиана Христова (журналист от "Дума"), Велислава Дърева, проф. Андрей Пантев, Юрий Борисов (бивш гл. ред. на "Дума - б.р.), Павел Писарев (ексшеф на БНТ и представител на лявото крило в партията - б.р.), проф. Чавдар Добрев (културолог и баща на опозиционерката проф. Ваня Добрева - б.р.), Тодор Коруев, Крум Василев, Светлана Михова, Анжел Вагенщайн, Христо Георгиев, Боян Ангелов, Снежана Тодорова, Иван Токаджиев и Емил Бехар.