Само в Lupa.bg: Kомсомолците като лакмус за прекия избор в БСП

Преизбраха младежа Николай Бериевски с единодушие, но на Нинова ли е той?

Политика
18:30 - 04 Юли 2020
4653
Само в Lupa.bg: Kомсомолците като лакмус за прекия избор в БСП

Младежкото обединение (МО) в БСП, макар и значително отслабено в последните години, отново се превърна в своеобразен лакмус за предстоящия избор на лидер на Столетницата този септември. Днес комсомолците се събраха на миниконгрес, за да обсъдят политиките в социално-икономическите сфери и да начертаят свой план и мерки за излизане от кризата. А наред с това и да изберат председателя си за следващите 4 години.

Единодушно младежите решиха това да е Николай Бериевски, който повежда организацията за втори пореден мандат. Дали обаче той и обединението имат подкрепата на настоящата председателка на левицата Корнелия Нинова? 

Допреди няколко седмици Бериевски, който активно се занимава с европейските въпроси и проблемите на Западните Балкани, бе сочен за твърд поддръжник на Нинова. Източници на Lupa.bg обаче предупредиха нееднократно, че между нея и част от комсомолците са възникнали остри спорове, особено покрай последното съкращение на щатните служители на "Позитано" 20 около 1 май.

Сред уволнените били и младежи, на които Бериевски разчитал за съвместна дейност по развиването на политиките. И досега не е ясно дали търканията са били туширани, но е факт, че днес на конференцията в Плевен присъства Нинова и бе посрещната от част от младежите радушно.

Конкурент на Бериевски за поста лидер също нямаше, макар през годините именно комсомолските битки да бяха предвестник за изхода от войните на "големите" бесепари. В организацията е имало настроения, че основните опоненти за поста на Нинова тази есен Кирил Добрев и Красимир Янков все пак ще излъчат свои протежета за МО, но това така и не се случи и Бериевски обра безапелационно всички гласове. 

От Бургас до Видин обаче се чуват гласове, че делегатите на предстоящия конгрес, излъчени от комсомолското движение няма да са толкова единодушни спрямо Нинова и че е възможно вотът им на прекия избор, а после и в зала 1 на НДК да се разпилее между тримата претенденти за председател на БСП.

Така за първи път от години днешната младежка конференция не показва еднозначно никакъв конкретен изход от прекия избор на лидер през септември. Не демонстрира и особена ангажираност към вътрешнопартийните дрязги на висшите другари, което пък може да се тълкува и като липса на заинтересованост какво се случва на "Позитано".

За сравнение, през 2012 г., когато лидерският въпрос бе особено щекотлива тема и тогавашният председател Сергей Станишев влезе в конкуренция за БСП с бившия президент Георги Първанов, двамата лансираха свои първи комсомолци, а битката между Явор Гечев и Трендафил Величков бе инфарктна. В крайна сметка тя завърши в полза на Гечев, който открито подкрепяше политиките на Станишев и очаквано, Станишев остана лидер на партията. 

Сега безалтернативният Бериевски декларира: "Ще работя с чисти ръце, чиста съвест, внимание към всеки един член на организацията и много енергия", но от устата му не излезе и дума за драмите в партията в последните месеци.