Само в Lupa.bg: Концесионерът на летище "София" реже заплатите, ваучерите за храна и отпуските

Новини
15:00 - 18 Март 2022
5779
Само в Lupa.bg: Концесионерът на летище "София" реже заплатите, ваучерите за храна и отпуските

Служителите на летище "София" са в пълна бойна готовност за ефективни стачни действия, това стана ясно след вчерашната среща, която се проведе между синдикатите и новият концесионер на аеропорта. На 23 март ще има нова среща между страните, на която трябва да бъде постигнат консенсус за Колективния трудов договор (КТД), за който сега има сериозни разминавания, научи Lupa.bg.

Именно отсрочката от седмица трябва да вразуми ръководството и да приеме исканията на служители и синдикати, които са с изпилени нерви от проточилите се преговори.

Мнозина считат, че Хесус Кабайеро - изпълнителният директор, и другите негови хора, просто тупат топката, тъй като от април ще могат да правят каквото си поискат, ще бъдат с развързани ръце. До преди година, когато стана факт концесията и новото правителство иска да я развали, Колективният трудов договор се подновяваше автоматично, но сега нещата не стоят точно така, трябва нов. И това е ябълката на раздора.

При положение, че в България цените на всичко на няколко пъти се повишават, служители и синдикати настояват за поне 20% увеличение на заплатите, които на голяма част от работниците са направо смешни - трудно докарват доход до 1000-1100 лева на месец. 

На първата среща концесионерът е дал ясно да се разбере, че това няма как да стане и е предложил увеличение от 3%, което граничи с лудостта и подигравката с всички, дали толкова години на летището. Всъщност, там заплатите на са актуализирани от години, повече от декада, което се струва нереално на обикновения гражданин, свикнал с мисълта, че на летищата хората взимат наистина добри пари. В България, уви, реалностите са други.

В крайна сметка сега преговори се водят за повишаване на заплатите с 6%, но има друга два подводни камъка - работодателят настоява да бъде намален годишният платен отпуск, който варира между 36 и 39 дни, в зависимост от трудовия стаж и заслугите. Шефовете настояват отпускът да бъда съкратен с 5 дни, което не е по вкуса на работниците.

Служителите получават и по ваучери за храна по 380 лева на месец, които са включени в заплатата, но вместо исканото от синдикатите увеличение от 20 до 50 лева, концесионерът иска тази придобивка да бъде премахната изцяло, или да бъде намалена, а третият вариант е да бъде прибавена към заплатата като сума, която ще има удръжки и няма да е в този си вид.

Чака се датата 23 март, тогава ще паднат много маски и ще се види накъде ще задуха вятърът. Запознати прогнозират, че нещата ще стигнат до активни стачни действия, а това означава, че летището ще претърпи големи загуби, а също така и солени неустойки, ако не приема и не изпраща полети.

От вчера на летището е стартирала подписка сред служителите, които да декларират готовността си на стачка, като необходимият процент е 51.