Само в Lupa.bg: Корнелия Нинова окраде експерт на Орешарски

Политика
14:50 - 01 Март 2021
7074
Само в Lupa.bg: Корнелия Нинова окраде експерт на Орешарски

Грубо плагиатство засякоха будни социалисти в предизборната програма на БСП, приета миналата седмица на неприсъствено заседание на Националния съвет и алармираха за погазване на авторското право пред Lupa.bg. 

Оказва се, че цели пасажи от документа със заглавие "Визия за България" са копирани от различни места, включително от разработки на Института за пазарна икономика, интервюта на икономисти и дори от думите на експерт в кабинета на бившия премиер Пламен Орешарски, изречени пред в. "Дума" преди 4 години. Не е ясно дали председателката на левицата Корнелия Нинова е наясно с нарушенията, но е факт, че тя е ревизирала документа, преди да го "спусне" към НС. 

Първи за плагиатстването на "Позитано" 20 глас нададе членът на пленума Галин Дурев, който разкри следното: 

"Получилата широка разгласа и уж консултирана от Джоузеф Стиглиц платформа на БСП се оказа дребно плагиатство и то основно в икономическата и част. По-любознателните десни читатели могат да открият цели пасажи, които са дословно преписани от доклад на Института за пазарна икономика от 2018 г.

Да, десни, защото едва ли привърженик на левицата би бил особено заинтересован и благоразположен към мерки, предлагани от някои от възможно най-десните мозъчни центрове в България. Освен ако, радикалната финансова децентрализация не е сред водещите приоритети на БСП, но тогава интересно как държавата ще реализира предлаганата лява политика със съкратен бюджет". 

Справка на Lupa.bg разкри още един куриоз - на стр. 10-13 от платформата, която е отделена за сектор "Икономика" и "фискална политика" цели изречения са преписани директно от интервю на Пламен Милев, също член на БСП, експерт в отдела за публични политики и анализи на партията и част от политическия кабинет на Пламен Орешарски, публикувано във в. "Дума" през 2017 г.

Сравнете сами: 

На въпрос: "Еврофондовете ли са виновни?" в контекста на начина, по който ГЕРБ усвоява средствата от ЕК, той отговаря така: "Моделът на управление е сбъркан. Усвояването на еврофондовете не може да бъде крайна цел. Европейските средства трябва да служат за постигането на поставени цели. А тези цели трябва да ги поставят управляващите". 

В новата "Визия за България" пише следното: "Философия на нашата фискална политика: устойчиво социално-икономическо развитие с финансова стабилност. Усвояването на еврофондовете не може да бъде крайна цел...". 

"Звучи доста смешно и несериозно, но за жалост е истина, която може да бъде удостоверена фактически от всеки, който желае да загуби няколко часа от ценното си време в ровене в интернет", коментира още Дурев.