Само в Lupa.bg: Корнелия Нинова стъкмява две Изпълнителни бюра

Политика
11:10 - 02 Октомври 2020
6338
Само в Lupa.bg: Корнелия Нинова стъкмява две Изпълнителни бюра

Преизбраната за втори мандат лидерка на БСП Корнелия Нинова е готова със списъка си за ново тясно партийно ръководство, научи Lupa.bg. Следващата седмица се очаква на първото си заседание формираният с гласовете на конгреса Национален съвет да утвърди имената. Но изненадващият момент е, че Изпълнителното бюро няма да е едно, а цели две, разкриха наши източници на "Позитано" 20. 

За да не разочарова гласувалите за нея и потвърдилите политическите й позиции на конгреса, Корнелия Нинова щяла да състави безпрецедентно широко ръководство от над 20 членове, в което щели да попаднат дори слабоизвестни на обществеността фигури. Паралелно с това обаче тя готвела задкулисно бюро от шестима членове, които всъщност щели да работят по фундаменталните въпроси на партията и да оформят посланията на Столетницата, както и да умуват над листите за следващите парламентарни избори. По наша информация там щели да влязат Румен Гечев, Румен Овчаров, Бриго Аспарухов, Асен Гагаузов, Манол Генов и Борислав Гуцанов. 

Нинова била готова и с предложенията за свои заместници. Сигурните вицета на соцлидерката щели да са Георги Свиленски, Вяра Емилова и Атанас Зафиров, като шефката на БСТВ щяла да се грижи за медийните въпроси, Зафиров - за формирането на съветите в партията, а протежето на Р. Овч. - за структурите. Новият любимец на партията Крум Зарков също щял да е част от широкото Изпълнително бюро, а се говори, че можел да получи и зам.-председателско място. Международните въпроси щял да поеме Кристиан Вигенин, като гаранция за запазване на евроатлантическата линия на партията. А правните отивали в ръцете на Янаки Стоилов, напълно очаквано. 

В същото време чистката по места из червените редици продължава. На "Позитано" упорито се говори, че се задава нова вълна уволнения на неудобните за Нинова, като имало план и за пряк удар срещу председателя на Градския съвет в София Калоян Паргов заради опозиционерските му действия преди прекия избор на лидер на 12 септември. Според запознати обаче това нямало как да се случи до края на годината и опитът да смяна на столичния лидер щял да се състои догодина заедно с конференцията за подреждане на депутатските листи. 

Въпреки спекулациите, че в БСП се е разиграла задкулисна сделка между Нинова и основния й опонент за поста Кирил Добрев, преизбраната лидерка продължава гоненията из страната именно на негови кадри, разкриха още източниците на Lupa.bg. И дават за пример уволнената младежка председателка в Благоевград Ваня Маникатева от общинската управа на кмета Румен Томов, която била плътно зад Добрев в неговата кампания. 

Снимка: Агнес Методиева