Само в Lupa.bg: Корнелия се окичи с отличие за кадри на Борисов и Радев

Нинова се похвали с одобрен проект от Брюксел, разработен от предишно ръководство на Националната компания за индустриални зони

Политика
12:48 - 05 Юли 2022
5245
Само в Lupa.bg: Корнелия се окичи с отличие за кадри на Борисов и Радев

Прессъобщение на страницата на икономическата министърка и вицепремиер в оставка Корнелия Нинова вбеси една от най-големите държавни компании. Вчера шефката на социалистите се похвали, че Националната компания индустриални зони ЕАД е преминала, под нейно ръководство, успешно процедура по програма "Цифрова Европа".

Става въпрос за одобряването на проектното предложене за създаване на Европейски цифров иновационен хъб в Индустриален парк-Божурище. Според източници на Lupa.bg обаче става въпрос за кризисен пиар от страна на Нинова, тъй като за въпросната оценка по европрограмата са се преборили не новоназначените ръководители на НКИЗ, а старото ръководство. 

Печатът за високи постижения пък не бивало да се дава на Нинова от Брюксел, а именно на предишните управляващи държавната компания. 

Справка на медията ни разкри, че проектът е заведен още през февруари, преди Нинова да смени шефовете в НКИЗ. Нещо повече, той е разработен още през пандемичната 2020 г., все още в рамките на последното правителство на Бойко Борисов. 

Едва на 29 март тази година вицепремиерката смени целия борд, управляван от 2017-а дотогава от Антоанета Петрова Иванова-Барес, назначена пък от служебното правителство на Румен Радев - с премиер Огнян Герджиков. 

Чрез проектното предложение се предвижда създаване на Европейски цифров иновационен хъб с наименованието „Регионален Център за Дигитални Решения и Иновации НКИЗ” (РЦДРИ НКИЗ) на територията на Индустриален парк София - Божурище. Проектът е за изграждане на иновативна цифрова инфраструктура, която ще обслужва компаниите - инвеститори в парка, както и бъдещи предприемачи, изследователи, иноватори, учени, граждани, местна и областна администрация, на стойност близо 3 милиона евро. 

            Проектът ще допринесе за постигането на значителен интелигентен, устойчив и приобщаващ цифров растеж, който ще гарантира максималното използване на иновационния, икономически и социален потенциал на ИКТ. Проектът има за цел да стимулира научните разработки, услуги и продукти в областта на цифровите технологии и те да бъдат внедрени успешно с цел повишаване на иновативния и дигитален потенциал на компаниите, администрацията и научните среди, пишат от НКИЗ още през февруари тази година. 

А нашите източници се чудят как е възможно дори шефа на кабинета на Нинова Калоян Методиев да е харесал въпросното прессъобщение, публикувано преди 5 месеца - т.е., преди смяната на ръководството на държавната компания. Днес тя се управлява от бившия шеф на КЗК д-р Петко Николов.