Само в Lupa.bg: Коя е Живка на Слави, нажежила парламента? (ВИДЕО)

Куриози
13:55 - 19 Август 2021
19269
Само в Lupa.bg: Коя е Живка на Слави, нажежила парламента? (ВИДЕО)

Депутатката от ИТН Живка Железова, която предизвика скандал в парламента заради опит за лобизъм спрямо служебния енергиен министър Андрей Живков, се оказа крупен ВЕИ собственик не на една, а на няколко фирми, занимаващи се с производство на електроенергия, показа проверка на Lupa.bg в търговските регистри. Нажежената от Железова обстановка стана причина ГЕРБ и БСП да се обединят в общо питане за конфликт на интереси заради безскрупулното й искане да снеме обяснения от министъра за обезщетенията на ВЕИ-централите, над 300, в страната. 

Коя е Живка Железова? 

Родената през 1976 г. варналийка с щедри филъри в устните е вещо лице по счетоводство в окръжния и административния съд във Варна и освен с административни бумаги и сметки на фирми, е собственик на "Фотокристиан" ООД, която произвежда електроенергия в района на Мъглиж. Тъкмо заради тази компания настъпи и скандалът в Народното събрание. 

Железова обаче е и съдружник на няколко други свързани лица в сферата на "зелените" панели - "ТопСолар" ЕООД чрез "Кил комерс" ООД, където също има участие. 

Приходите от продажби на енергия и чистата печалба на "Фотокристиан" достигат до над 100 бона годишно, сочи още справката в търговските регистри. 

Фотоволтаична електрическа централа на Железова е във Ветрен и е в експоатация от 26 октомври 2011, с производствена мощност 0.064 МВт. Тя е изградена с европейски средства по Програмата за развитие на селските райони от предишния програмен период на ЕК, като одобрените разходи са почти половин милион лева. 

Прави впечатление, че участията на депутатката в телевизията на лидера й Слави Трифонов "7/8 ТВ" са многобройни и основната тема е именно развитието на ВЕИ сектора у нас. 

Ето и забавно изказване на депутатката от предишния, 45-и състав на НС: