Само в Lupa.bg: Крум Зарков ли е новият обединител на БСП?

Актуални новини
16:32 - 28 Септември 2020
3338
Само в Lupa.bg: Крум Зарков ли е новият обединител на БСП?

Депутатът Крум Зарков се оказа най-долюбваният от всички висши социалисти, след като грабна над 50 процента от всички гласове при избора на новия Национален съвет на 50-я юбилеен конгрес на БСП. Справка на Lupa.bg разкри, че броят на другарите му, дали вот за него, е почти същият, какъвто покойният проф. Стефан Данаилов получи при избирането си на 49-я конгрес. А за Крум Зарков вече се говори като за новия обединител на левицата.

Точно като Ламбо, той е един от малкото сподвижници на Нинова, който обаче си позволява и да критикува действия на досегашното ръководство на Столетницата, и да заявява собствени позиции по различни парламентарни теми и извънпарламентарни договорки. Успехът на Зарков обаче е единичен. 

Въпреки че вчера Нинова чрез нейните делегати на конгреса успяха да изтикат в ъгъла фигури като Сергей Станишев, Валери Жаблянов, Ангел Найденов и Димитър Дъбов, в редиците на червените никак не изглеждат да са сплотени. 

Ако в предишни издания на конгреса цели 30 души са успявали да консолидират вот за себе си и да прескочат 50% одобрение, то вчера това стори само Зарков. Всъщност дълбокото разцепление на партията започва от 49-я конгрес, когато въпросните любимци са само двама. 

 Този път повод за скандали стана и делегираното представителство в Националния съвет. Оказа се, че например лидерът на ПЕС по право не може да се впише в пленума, а областен лидер е директно вътре. По същия начин аут от ръководството остана и младежкия председател Николай Бериевски, който се състезаваше с общата листа, вместо автоматично да заеме креслото си в киносалона на "Позитано" 20 като делегиран представител. 

Шефското място за т.нар. "Другарски съд" (Общопартийната контролна комисия), което получи Емил Войнов също предизвиква редица полемики. Оказва се, че сега той може да свали партийното наказание на видинския депутат Филип Попов и да го вкара обратно на предните позиции в партията, въпреки системните нарушения, в които бе обвинен и получи порицание и забрана 1 година да няма право на каквито и да е партийни постове, включително участие в листа за парламентарните избори. В същото време опозицията в БСП е категорична, че едва първите 2-3 заседания на пленума ще преминат гладко за преизбраната Корнелия Нинова, а след това раздорите ще лъснат. Подредбата на тясното партийно ръководство  - Изпълнителното бюро също е неясна към момента, но още там може да възникне напрежение в Националния съвет и да се стигне до караници, тълкуват апаратчиците.