Само в Lupa.bg: Ламбо се разболя, след като игра под дъжда

Култура
18:10 - 10 Юли 2019
7487
Само в Lupa.bg: Ламбо се разболя, след като игра под дъжда

Стефан Данаилов е настинал, след като игра под открито небе по време на проливния дъжд, който се изля над София във вторник вечерта, научи Lupa.bg. Въпреки пороя ръководството на Народния театър реши да не отменя спектакъла „Актрисата”, обявен за 9 юли от 21,30 ч.

В крайна сметка всички артисти от постановката – Аня Пенчева, Стефан Данаилов, Кирил Ефремов, Ненчо Илчев, Иван Панев и Павел Иванов се качиха на сцената под звездите в рамките на инициативата „Театър през театъра” и въпреки лошото време играха час и половина за уважилите ги зрители.

Силният вятър и дъждът обаче са докарали лека настинка на Ламбо, който веднага след представлението ударил едно голямо уиски, за да се сгрее. Въпреки това обаче днес сутринта 76-годишният актьор се почувствал отпаднал и се оплакал, че се чувства скован и отпаднал. Напатил се от тежкото си заболяване преди години, което за известно време го извади извън релси, Стефан Данаилов веднага се обадил на личния си лекар и взел мерки, като погълнал предписаните му лекарства.

Няколко часа по-късно Ламбо вече се похвалил, че се чувства добре и е готов да продължи турнето с „Актрисата”. Както е известно с този спектакъл по пиесата на Питър Куилтър Стефан Данаилов триумфално се завърна на сцената след близо 5-годишно отсъствие, макар че почти през цялото време се придвижва с количка.

Неотменянето на постановката във вторник вечерта предизвика недоволството на много зрители, които си тръгнаха или изобщо не дойдоха пред Народния театър заради лошите метеорологични условия. Те споделиха на стената на театъра във фейсбук, че ръководството е трябвало да се съобрази с прогнозата за времето, вещаеща дъжд и да премести спектакъла за друга дата.

Тези, които предпочетоха да гледат Аня Пенчева и компания с чадър в ръка и с дъждобрани споделиха, че са останали от уважение към актьорите. Но добавиха, че са се прибрали вкъщи вир вода.

"Благодарим на всички зрители, които избраха да останат с нас до края на представлението на "Актрисата" тази вечер на сцената на "Театър пред театъра", въпреки дъжда! И както големият Стефан Данаилов обяви от сцената: освен тези, които предпочетоха да не останат, всички зрители, които бяха с нас тази вечер, могат да презаверят билетите си за представление по избор през новия ни сезон!", написаха веднага след мокрия спектакъл от Народния театър.

Днес оттам официално съобщиха, че на зрителите, избрали да не присъстват на представлението на “Актрисата” на 9 юли 2019 г. или напуснали в началото, да бъдат възстановени сумите за закупени билети в  срок до 14:00 часа на 12 юли 2019 г.,  срещу представени  билети, придружени с касов бон (за закупените от каса билети) и бланките (разписки) за закупените онлайн билети .

За зрителите, присъствали на представлението „Актрисата“ на 9 юли,  въпреки дъжда, да бъде предоставена възможност да посетят безплатно спектакъл от репертоара на Народен театър „Иван Вазов“ по програмите за месеците септември и октомври 2019 г. За целта , в срок от 1 до 30 септември 2019 г. зрителите следва да представят в билетните каси на театъра закупените билети, за да им бъдат преиздадени нулеви билети за избраното от тях представление.

Точно преди година потоп удави и актьорите от хитовия спектакъл „Калигула”. Най-трудно обаче беше за Деян Донков, който в ролята си на римския император, трябваше да играе гол на влажното и студено време. Въпреки всичко, целият вир вода, актьорът не показа с нищо, че има проблем и довърши ролята си в цялата й драматургия, така както я играе и на голямата сцена в Народния театър.

Част от публиката за съжаление си тръгна още в началото на спектакъла в началото на юли заради дъжда, който започна да вали десетина минути след старта на постановката. Въпреки голямото суетене, което настъпи по редовете – отваряне на чадъри, обличане на дъждобрани, подвиквания от типа „Госпожо, моля затворете си чадъра, пречите ми”, актьорите стоически издържаха и това изпитание и не се разсеяха нито за миг. До края на спектакъла от 1300 зрители останаха само най-големите стоици, готови да зъзнат в мокри якета, но да видят пиесата докрай.

Заслужено, след края на представлението, публиката изпрати мокрите актьори с бурни аплодисменти. Така беше и сега година по-късно - бурни ръкопляскания заслужиха талантите от "Актрисата" - не само заради добрата си игра, но и заради това, че устояха на природните катаклизми.

Снимка: Стефан Данаилов в "Актрисата".
Фото: Божидар Марков/Народен театър