Само в Lupa.bg: Лекарска грешка ли уби бащата на "Пирин фолк"?

Композиторът Валентин Пензов всъщност умря след поставена упойка, за да оперират крака му. Належащо ли бе това, питат приятелите му

Култура
19:27 - 15 Април 2019
13608
Само в Lupa.bg: Лекарска грешка ли уби бащата на "Пирин фолк"?

Един от основателите на фестивала „Пирин фолк” Валентин Пензов, който умря изненадващо в събота по обяд, най-вероятно е издъхнал заради лекарска грешка. В това са категорични приятели и близки на маестрото, който си отиде едва на 65-годишна възраст. Въпреки че от години е с тежък диабет, Пензов контролирал захарта си и бил в задоволително здравословно състояние.

Трагедията започва в петък привечер. Известният композитор паднал в дома си и счупил крак. Болката била поносима и той решил да отиде в боницата чак на следващата сутрин. Когато в събота отишъл в лечебното заведение, докторите настояли веднага да го оперират. Минути след като му поставили упойката, той е умрял.

„Не са ли знаели, че е диабетик? Защо му поставена силна упойка? Тази операция всъщност била ли е толкова належаща?”, питат приятели на Пензов, които са потресени от ненавременната му смърт. Според тях, наследниците трябва да поискат разследване за странната кончина. Бащата на „Пирин фолк” има син и дъщеря, която от години живее в САЩ. Семейството му е покрусено.

Според приятелите му, Валентин Пензов е бил в добро здраве и дори планирал пътуване до Македония идните дни. В петък, само денонощие преди да умре, дори пил бира с приятеля си Веселин Янакиев, бивш кмет на с. Спатово. Похвалил се, че пише две нови песни, планирал и редица други неща. И изведнъж – смърт!

В понеделник в 17 часа в родния му дом до сградата на банка ДСК в Сандански започна поклонението на маестро Валентин Пензов. Погребението е насрочено за вторник, 16 април, в 12 часа в гробищния парк на Сандански, а тялото му ще бъде изложено в гробищната църква „Св.св. Козма и Дамян”.

Освен като един от основателите на фестивала „Пирин фолк”, Валентин Пензов е прочут и като композитор. Той е автор на десетки хитове от естрадната музика. Най-известните му творби са „Моля се аз”, изпълнена в дует от Силвия Кацарова и Васил Найденов и „Мило либе”, изпята от Георги Христов. Пензов е носител и на наградата „Златен Орфей” от 1998 г. с песента си "Кажи ми докога", изпълнена от Маргарита Хранова.