Само в Lupa.bg: Луканката удря 40 лева килото

След поскъпването на хляба, поскъпване с 10% се очаква и на колбасите

Новини
17:00 - 14 Януари 2020
4733
Само в Lupa.bg: Луканката удря 40 лева килото

Луканката гони завидни цени от 4 лева за 100 грама, което идва на 40 лева килото, видя репортер на Lupa.bg. Наред с нея, постепенно поскъпват и останалите колбасни изделия, като единствено шпековите салами остават една идея по-достъпни за обикновения българин. На фона на тази тенденция експертите прогнозират още по-високи цени за месните преработени продукти.

"Повишение на цените на колбасите в търговската мрежа ще има, като се очаква то да е от порядъка на около 10%", съобщи председателят на Управителния съвет на Асоциацията на месопреработвателите в България Атанас Урджанов.

Въпреки това той не можа да  прогнозира дали се очаква нов скок в цената на свинското месо заради временната забрана на движение на свине от и към животновъдни обекти и кланици, свързана с новите случаи на африканска чума.

"Причината е, че към момента месото, което се предлага основно свежо в търговската мрежа, е скъпо, но и го няма", подчерта Урджанов.

Проверка на Lupa.bg показа, че криза със свинското месо към момента не може да бъде регистрирана. Всички профилирани магазини са добре заредени. 

Проблем обаче се оказват цените, които търговците определят за колбасите. Под 3 лева за 100 грама няма дори шпеков салам, а луканките варират между 3,60 и 4,5 лева за същото количество.

"За да купим едно плато колбаси за гости например може да ни излезе доста солено. Ще го караме на маслини и сирене", шеговите сподели читател на Lupa.bg по темата.

Що се отнася до свинското месо в търговската мрежа, според Атанас Урджанов, браншът е в критично състояние.

"Още в началото на 2019 година сигнализирахме, че по повод африканската чума по свинете в Китай са избити над 50% от поголовието и цената на свинското месо ще се покачи много. И до края на година цената на свинското месо в България се покачи с над 60%. Свинското месо е недостатъчно за пазара в страната, не е тайна, че работим и със суровини от Европа – Германия, Дания, Испания и Франция, но толкова висока цена до момента не е имало. Сега очакваме повишение на цената на колбасите. Още в края на ноември сигнализирахме търговските вериги, че трябва да повишим нашите цени с над 10% и в момента очакваме да бъдат приети", коментира той за "Фокус".