Само в Lupa.bg: Люта конкуренция за премиерския пост

Политика
17:45 - 20 Юли 2021
14629
Само в Lupa.bg: Люта конкуренция за премиерския пост

След провала на първата премиерска номинация на „Има такъв народ” в лицето на Николай Василев битката за ръководния пост в Министерски съвет става все по-заплетена. Lupa.bg научи, че освен Ива Митева, Слави Трифонов се колебаел още между фигурите на Иван Хиновски, Румен Чолаков и Любомир Каримански.

Решението на Трифонов се очертавало като изключително сложно, защото този път той нямал право на фал. Всички очакват партийният лидер да издигне безспорна фигура, която в същото време да притежава и нужната експертиза.

В професионално отношения Слави одобрявал качествата на Каримански, който има над 20 годишен опит в развитието на финансовия сектор. Смущение будели само една-две точки в биографията му - Каримански е бивш изпълнителен директор и председател на управителния съвет на „Инвестбанк“, а преди това е заемал същите постове в близката до ДПС „Демир банк”.

„Ако издигне него, всички веднага ще скочат, че Трифонов слага за премиер човек на ДПС. И ситуацията ще стане от трън та на глог”, коментираха новоизбрани депутати.

Другият фаворит – Румен Чолаков пък, печелел симпатиите с това, че е Кеймбриджки възпитаник. И в някаква степен будел сходни асоциации с любимците в служебното правителство, завършили в Харвард.

Младият технократ обаче имал един порок – че е твърд млад, едва 30-годишен, и едва ли ще се справи с кормилото на цяла държава.

Така в крайна сметка везните май натежавали в полза на енергийния експерт Иван Хиновски – който има повече от 45 години стаж в енергетиката с опит в областите научни изследвания, проектиране, енергийни политики, иновации, управление на кризи.

Слави Трифонов не искал да отписва и другата си фаворитка - 48-годишната юристка Ива Митева.

Според по-голямата част от новоизлюпените депутати обаче тя била прекалено емоционална и дори на моменти истерична, което не се вписвало в профила за поста „министър-председател”.

Освен това лидерът на "Има такъв народ" нямал друг кандидат за шеф на Народното събрание като нея – хем опитен парламентарен юрист, хем д-р по конституционно право. Именно заради твърде сложната задача, пред която е изправен, Слави щял да умува до последно какъв ход да предприеме и кой точно да предложи за министър-председател на страната, така че да получи подкрепата и на колегите си от "Демократична България" и "Изправи се! Мутри вън!".