Само в Lupa.bg: Мачът между Нинова и Добрев бил предварително уговорен?

Ексклузивно
13:52 - 09 Септември 2020
6685
Само в Lupa.bg: Мачът между Нинова и Добрев бил предварително уговорен?

Сценарият в БСП за оставането на само двама кандидати за прекия избор на нов лидер на 12 септември е бил уговорен предварително още в края на 2019 г. Такъв слух за задкулисни съвместни действия между настоящата председателка Корнелия Нинова и нейния заместник Кирил Добрев се завъртял преди седмица и бил основата за решението на останалите трима претенденти за поста шеф на левицата Красимир Янков, Валери Жаблянов и Георги Тодоров да си дадат отвод от битката, научи Lupa.bg. 

По наша информация из коридорите на "Позитано" 20 все повече се говорело, че всички стрели, които Нинова и Добрев си отправят през последните месеци, всъщност били част от мащабен план, при който старото статукво от началото на нейния мандат да бъде върнато и с Добрев тя отново да работи в екип, след като видяла, че губи подкрепа от много места в страната. Това и неяснотите при съставянето на самите избирателни списъци, дописването им и нерегламентираното премахване на членове на БСП, редовно плащали вноските си, станали причина останалите трима да вдигнат ръце от надпреварата. 

Юридически обаче има много особен момент, коментираха висши социалисти пред изданието ни. Янков, Жаблянов и Тодоров трябва писмено да входират документи за отказите си, защото в противен случай имената им отново ще фигурират в бюлетините, вече предварително отпечатани. Ако това се случи, е възможно да има голям брой недействителни гласове или такива, които впоследствие Централната избирателна комисия по избора да не зачете. 

От щаба на Добрев обаче отхвърлят слуховете за задкулисни договорки с Нинова с аргумента, че той единствен остава да се бори за шефския пост в Столетницата не толкова, защото смятал, че ще спечели, а за да гарантира честността на вота. При писмен отказ на останалите трима единствено той ще има право на застъпници, освен Нинова, които да съблюдават как се провежда изборът и да сезира Общопартийната контролна комисия за нарушения така, че да се стигне дори до нулирането му чрез Изпълнителното бюро на комисията, както Lupa.bg вече ви информира.

Очаква се по последни данни едва 30 000 членове на БСП да излязат до урните на 12 септември. Ако окончателните списъци за вота съдържат имената на 80 000 членове, както се говори, така изборът ще бъде нелегитимен и ще трябва конгресът да се заеме с решението как да се процедира - дали спечелилият все пак най-много гласове да стане лидер на партията, или самият висш орган на левицата да определи кой да бъде това чрез уставни поправки.