Само в Lupa.bg: Махат шефа на Националната полиция

Общество
16:46 - 02 Юни 2021
11890
Само в Lupa.bg: Махат шефа на Националната полиция

Шефът на Главна дирекция „Национална полиция“ главен комисар Николай Хаджиев си отива.  Оставката му ще бъде поискана от вътрешния министър Бойко Рашков заради ареста на началника на сектор „Културно-исторически ценности” Антон Папалезов, съобщиха пред Lupa. bg служители от МВР.

Още с встъпването си в длъжност Бойко Рашков е вдигнал мерника на Николай Хаджиев, но не е намерил причина да го отстрани. „Прокуратурата без да иска му помага да уволни Хаджиев. След като е допуснал негов служител да бъде задържан, значи не си е вършил добре  работата, ще бъде оправданието на Рашков, за да се раздели с Хаджиев“, предположиха нашите източници.

Шефът на сектор „Културно-исторически ценности” в ГД „Национална полиция” Ангел Папалезов бе арестуван снощи при акция на прокуратурата.

Той е бил разследван от месеци заради контактите си с Васил Божков. Обиските в кабинета и дома му са резултат от предварително планирана акция. Той е с повдигнато обвинение за участие в организирана престъпна група. По информация на хора от МВР, висшият полицай е бил засечен да контактува с беглеца в Дубай Васил Божков.

Докато е шеф на дирекцията в МВР той разкрива няколко канала за трафик на антики, включително извън страната. През 2014 г. заедно с Вежди Рашидов успява да спре търг в Швейцария на златно съкровище от монети, изнесено по-рано от България. През 90-те години се бори срещу пласирането на крадени икони от църкви и манастири в района на София. Най-големият му удар обаче, за който Lupa.bg писа, е намирането в дулата на експонатите във Военно-историческия музей в София голямо количество наркотици. Тогава е заловен пазача на музея, който е продавал дрога на дилъри през нощта.

Според юристи всички обвинения срещу Ангел Папалезов ще паднат в съда. За да получи присъда обаче, ще му повдигнат обвинение за незаконно притежание на боеприпаси. „Имаш право да държиш в каса до 50 патрона за законно притежавано оръжие. Дори с един да надвишиш бройката, си нарушител на закона. Повечето арестувани полицай досега са и с такива обвинения“, обясниха правозащитниците.