Само в Lupa.bg: Мариан Вилку, убил двама край гара Яна, джитка по румънските пътища

Балкани
19:40 - 02 Ноември 2020
3959
Само в Lupa.bg: Мариан Вилку, убил двама край гара Яна, джитка по румънските пътища

Румънецът Мариан Вилку, който предизвика тежка катастрофа на магистрала "Хемус" край гара Яна, в която загинаха двама души, а трима бяха ранени, вече джитка с колата си по румънските магистрали, научи Lupa.bg.

Той бе осъден на 3 години и 4 месеца затвор и вече е излежал присъдата си и в момента е щастлив в родината си.

"Получи минималното, което можеше да му дадат за тази драма, доколкото знам, вече е на свобода", каза пред Lupa.bg адвокат Станчо Станев, който се справи блестящо със защитата на чужденеца. 

С решението на последна инстанция ВКС е оставил в сила присъдата на Софийския апелативен съд (САС). Първоначално румънецът бе осъден на 5 години затвор от градския съд, но после наказанието е намалено на 3 години и 4 месеца.

Защитата на Вилку хитро настояваше за условна присъда заради множеството смекчаващи вината му обстоятелства и заради нехайство на органите на реда, които не поставили табели за новооткрития към момента на инцидента участък от магистралата. Делото бе гледано по съкратената процедура, тъй като подсъдимият призна вината си. Така съдебния състав даде минималното на чужденеца, който отне 2 живота.

Катастрофата, за която Вилку е осъден, стана на 19 август 2013 г. Около 11,30 ч. той се движел с 95 км/ч. по пътя за София, когато около гара Яна се образувало задръстване от спрели и спиращи автомобили. Въпреки че колоната била видима от 300 метра, румънецът не намалил скоростта, докато не се приближил на 78 метра от колоната. Тогава обаче успял да намали едва до 75 км/ч. преди да връхлети върху колите и да предизвика верижна катастрофа.

В решението на ВКС се изтъква изрично, че пътните условия са били добри, имало е идеална видимост и нищо не е пречело на Вилку да намали скоростта, тъй като пък защитата му изтъква пред съда рутината му като шофьор и безупречните му характеристични данни.

"Въпреки практиката на водач на моторно превозно средство, той не е използвал предимствата на рутината, а грубо нарушил правилата за движение в ситуация, създаваща повишен риск за много участници в трафика", се казва в решението на ВКС.