Само в Lupa.bg: Масово крадат номера на коли!

Изобретателните злосторници ги използват да зареждат гориво, за обири или за нерегламентирани гонки

Новини
17:30 - 05 Януари 2023
13485
Само в Lupa.bg: Масово крадат номера на коли!

Нова далавери измислиха мошеници, на които не може да им се отрече, че са доста изобретателни, а същевременно и нагли. Няколко дни, след като отстъпката от 25 стотинки за гориво беше премахната, някои веднага му намериха цаката - крадат автомобилни регистрационни номера, научи Lupa.bg.

Оказа се, че в първите дни на януари масово се свалят номерата на личните автомобили на гражданите, които се виждат в чудо след това - разправии с КАТ, разследващи органи, бумащина и т.н., а наред с всичко това и излишни разходи.

В тъмна доба, особено след като все още денят е достатъчно къс, крадците вилнеят из кварталите и малките улички на по-големите, но това скоро ще застигне и другите населени места. Мошениците, след като свалят номерата, се добират до някоя отдалечена бензиностанция, най-вече в градски условия, за да могат бързо и лесно да се прикрият, зареждат гориво "до горе", а след това просто си тръгват - т.е. още една кражба е налице.

След подобни криминални действия, най-често това се прави два-три пъти в малките часове, а след това автомобилните номера биват препродадени на някой, който не знае какво се е случвало преди това, но би искал да се възползва от "услугата". Това става срещу сума от порядъка на 50 до 100 лева.

Другата опция пред крадците е използването на номерата, поставени на други автомобили, за нерегламентираните гонки, или други подобни "игри", при които се преминава на червено или се правят редица други нарушения, а след заснемане от камерите, които са почти навсякъде вече, потърпевш е титулярът, който все още не знае какво се случва и се разправя с органите на реда и криминалистите, както и институциите.

Освен стресът, на който са подложени потърпевшите, те ще трябва да се бръкнат и за сериозна сума, която варира от порядъка на 200-300 лева, за да си изкара нови регистрационни номера, талон на колата и редица още други рутинни "забавления", свързани и със загуба на огромно време по институциите.

По-хитрите крадци посягат на табелите на автомобили, които като цвят и модел са подобни на техните собствени коли. Така измамата се установява по-трудно.

Регистрационни номера се крадат и за много по-тежки престъпления, като например за обири на банкомати. Затова, когато установите липсата на табела, незабавно трябва да уведомите полицията. Първата стъпка е да посетите районното управление и да пуснете жалба по случая. След това ще ви бъдат издадени и нови табели.

Законодателството е категорично: при загубване или открадване на табели с регистрационен номер, отговарящи на българските стандарти, те се обявяват за издирване, а превозното средство се регистрира с нов регистрационен номер. Старият регистрационен номер не се използва повторно.

През изминалото лято имаше подобен казус и с украинците, които нахлуха у нас, а разни банди по морето, вживяващи се за мутри от 90-те, им сваляха номерата, а след това ги изнудваха за пари, като откупът варираше между 1000 и 2000 лева, в зависимост от марката на возилото.