Само в Lupa.bg: Мая, Радев и Нинова не направиха нищо срещу цената на водата

След година ще плащаме 3,60 лв за куб. м., казват от НПО "Ние гражданите"

Икономика
15:20 - 17 Декември 2019
3912
Само в Lupa.bg: Мая, Радев и Нинова не направиха нищо срещу цената на водата

Призивите правителството да спре увеличаването на цената на водата са див популизъм, защото няма законов механизъм, по който това да стане сега.  

Това обясни пред Lupa.bg Даниел Божилов от НПО „Ние гражданите” във връзка с информацията, че от 1 януари 2020 г. цените на ВиК услугите в почти цялата страна скачат до 9,26%. По този повод частният омбудсман Мая Манолова днес отиде на заседанието на КЕВР и поиска комисията и кабинетът да спрат предстоящия скок на водата.

„Мая Манолова къде дремеше, като се приемаха бизнес плановете на Софийска вода?! Лично аз съм й пускал писмо да изпрати жалба до Конституционния съд за неправилно определяне на цената. Имам отговора й, че тя не била компетентна да сезира КС за това”, възмути се Божилов.

Той беше категоричен, че при приет 5-годишен инвестиционен план на Софийска вода поскъпването сега е формален акт и дори не може да се атакува в съда.

„Няма законов механизъм в момента това решение да се спре! Това трябваше да стане преди три години, защото бизнес планът е приет до 2021. Сега водата става към 3 лв, догодина – 3,60 лв. за 1 куб. м.”, коментира още съпредседателят на „Ние гражданите”. 

Той си спомни, че обсъжданията тогава са били много напечени и имало шанс нещата да се обърнат, ако „от БСП ударят едно рамо". 

„И аз тогава писах и на Мая – която беше омбудсман, и на Нинова, и на Румен Радев, когато управляваше неговият служебен кабинет. И тримата тогава не направиха нищо. Затова тоя бизнес план мина”, обясни фактите Божилов.

Концесията на „Софийска вода” изтича след малко повече от година. “Ще летят рушвети и ще се хвърлят много големи усилия тя да бъде преподновена с тия условия”, предупреди съпредседателят на „Ние гражданите”.