Само в Lupa.bg: Минчо Христов прави партия, дърпа феновете на Копейкин

Политика
12:40 - 14 Декември 2020
18608
Само в Lupa.bg: Минчо Христов прави партия, дърпа феновете на Копейкин

Бившият депутат от „Атака” Минчо Христов прави своя партия. Настоящият водещ в телевизия „Евроком” вече е подал документи за регистрация в Софийския градски съд (СГС) на „Движение на непартийните кандидати”, научи първо Lupa.bg от свой човок в обкръжението на Минчо Христов.

По повода магистратите са завели фирмено дело №40 от 2020 г., а дали партията му ще бъде регистрирана, предстои да научим много скоро. Според източника ни бившият атакист се цели в електората на Костадин Костадинов - Коста Копейкин, чиято партия „Възраждане” е в процес на заличаване, тъй като е провела фиктивно учредително събрание през 2014 г.

Информаторът на Lupa.bg твърди още, че партията със странното име „Движение на непартийните кандидати” също не е провела реално учредително събрание, защото няма данни Минчо Христов да е наемал зала и да е събрал учредители, както изисква българското законодателство.

Извън политическия и логически нонсенс да правиш партия на безпартийните, опитът на Минчо Христов Куминев (както е цялото му име, б.ред.), следва челния опит на доскорошният му другар – варненския Остап Бендер Костя Копейкин.

Проверката ни показа, че още през май 2019-а Минчо Христов призна, че смята да направи движение на непартийните кандидати. „В парламента влизат не народни, а партийни представители. Гледат както им нареди партийното ръководство. Моята идея е да влязат почтени хора и да изпълняват това, което са обещали. Това е моята амбиция. Хората се умориха от партии, които прокарват престъпни закони”, обясни тогава бившият депутат от квотата на „Атака”.

Така в началото на ноември Минчо Христов подал документите си в СГС с молба партията му да бъде регистрирана. Информацията, с която разполагаме е, че делото е минало, а в момента се очаква решението на съда за вписване на ПП „Движение на непартийните кандидати“ в специалния регистър на партиите.

От сигурни източници научихме, че всички действия по учредяването на партията на Минчо Христов, които са задължителни по Закона за политическите партии (ЗПП), съществуват само на хартия и никога не са били реално извършвани. Най-голямата измама обаче, касае т.нар. „учредително събрание“.

Според Закона за политическите партии, чл. 12, ал. 1 и ал. 2, политическа партия се образува на учредително събрание, което е законно, само ако на него присъстват най-малко 500 граждани с избирателни права.

Изключително близки до Минчо Христов обаче алармират, че подобно събрание никога не е било провеждано, а документите в съда са с невярно съдържание. Загадка остава как в условия на извънредна епидемиологична обстановка Минчо Христов е провел учредително събрание с 500 или повече човека, имайки предвид, че събирането на толкова хора, според действащите у нас правила и мерки, насочени срещу пандемията, е забранено.