Само в Lupa.bg: Миню Стайков натопил конкуренти, но арестували него

Актуални новини
14:30 - 17 Септември 2020
13249
Само в Lupa.bg: Миню Стайков натопил конкуренти, но арестували него

Интересна история за наивна грешка на бизнесмена Миню Стайков се носи като информация в Софийския централен затвор, разбра Lupa.bg. Богаташът искал да разчисти сметки с конкуренти в цигарения бизнес и ги натопил на ченгетата, като им казал къде и в кои фирми да внедрят цивилни полицаи. 

Така службите сложили свои шофьори на тирове, които разбрали веднага къде точно са складовете, в които се съхраняват нелегалните цигари на повечето силни в този бизнес.

Оттогава всички цигарени босове недолюбвали богаташа, защото изгорели с много пари след полицейски акции. 

Миню Стайков обаче направил детска грешка. Той мислил, че тази акция ще бъде за седмица или две, най-много месец. След известен период той решил да зареди свои склад в Карнобат, а се оказало, че шофьорът на тира му е ченге под прикритие. Така сложили белезниците на милионера. 

В затвора Стайков бил голям фен на йогата, като я практикувал всеки ден зад решетките. 

Алкохолният бос Миню Стайков е задържан и обвинен за организирана престъпна група, занимавала се с данъчни измами, пране на пари и нелегално производство на цигари.

Заедно с него са обвинени още 7 души, като на петима от тях обвиненията са предявени. Синът на Стайков - Стайко Стайков, е в чужбина и за него е издадена европейска заповед за арест. Други двама са обявени за общодържавно издирване, защото за тях няма данни да са в чужбина. 

Изключително сложна организация на производство с цел по-голяма конспиративност е била създадена в нелегалната фабрика за цигари в Карнобат, покрай която е започнало разследването на алкохолния бос.
 
Фабриката, която работи от 2017 г. в индустриалната зона на града, е ползвала помещение под наем на кметския син Иван Димитров, но той отрича да е знаел нещо, бил само наемодател.

Работниците във фабриката – около десетина души, били само чужденци, наемани и докарвани от една бивша руска република. За тях са били създадени всички необходими условия, за да не напускат района на фабриката – оборудвана кухня, места за спане, дори и фитнес зала. Фабриката дори не е ползвала ток от мрежата, за да не бъде идентифицирана, обявиха участниците в брифинга. Машините са били включени към "луксозен генератор", а общата стойност на оборудването била над 4 млн. лева. Българи никога не са били наемани като работници в производствения цикъл.

Същевременно, за да се гарантира конспиративност, двата цикъла на дейност – производственият и пласментът, са били така разделени един от друг, че участниците в единия цикъл по никакъв начин да не се засекат с изпълнителите в другия. След като изготвят определена продукция, работниците във фабриката са били изкарвани оттам и извозвани по местоживеене, за да могат в нея да влязат тези, които ще товарят, разкарват и пласират стоката. 

По тази причина през юли, когато прокуратурата нахлу в нелегалната фабрика в Карнобат, тя е била открита в работен режим, с изключително модерно оборудване, но към онзи момент в нея са били само няколко души – пазач, шофьори, товарачи и т.н.

Намерени са и цигари на стойност 3,7 млн. лева, натоварени в камиони и готови за извозване. За повече конспиративност всеки от циклите е бил изцяло отделен, заявиха тогава от прокуратурата и МВР.

Веднага след брифинга МВР разпространи два видеоклипа - единият от акцията в цигарената фабрика в Карнобат, а другият - уж от задържането на Миню Стайков. На практика обаче вторият видеоклип е посветен почти изцяло на интериора и екстериора в дома на Стайков и повече подхожда на някое лайфстайл предаване, още повече че не дава някаква информация за конкретното разследване. Показват се скромен сейф и не особено впечатляваща колекция от оръжия, за която Стайков има разрешение, макар че то сега ще му бъде отнето, след като е обвиняем.