Само в Lupa.bg: Морфов възкръсва в Народния

Ексклузивно
20:45 - 15 Юли 2019
4697
Само в Lupa.bg: Морфов възкръсва в Народния

Александър Морфов удържа морална победа над директора на Народния  Мариус Донкин, който в крайна сметка се отказа от намерението си да свали от афиша на театъра спектаклите на режисьора. Още по-изненадващото е, че новият сезон през есента ще бъде открит на 13 септември не с някоя от пиесите със скорошни премиери, а с хитовата постановка на Морфов „Хъшове”, която се играе вече 16 години и продължава да е сред най-успешните в България.

А на следващия ден ще се играе друг популярен авторски спектакъл на именития режисьор - „На ръба”, който бе свален от афиша през пролетта. Тогава от театъра неочаквано обявиха, че „На ръба” ще се играе за последно на 28 март, макар че постановката с участието на Деян Донков и на други звезди на Народния се радваше на голям успех и пълни зали.

Премиерата на „На ръба” беше преди 5 години, а самият режисьор определи постановката като реквием за един отиващ си народ. Някои съзряха в падането на постановката опит на Донкин да се хареса на властта, тъй като чрез авторската си пиеса Морфов отправя безмилостна критика към управляващите.

"На ръба" възкръсва в афиша на Народния театър

Lupa.bg научи, че от години Мариус Донкин не питае особено добри чувства към Александър Морфов, който докато бе главен режисьор и директор на Народния не канеше актьора в свои постановки.

Докато работеше там в продължение на 25 години Морфов бе и формалният, и неформалният лидер на първата трупа. Независимо кой беше директор авторитетът на режисьора сред актьорите и сред останалия екип бе непоклатим и всички се допитваха до него. Самият той на няколко пъти бе директор на театъра. Макар че напусна Народния преди две години творецът остана трън в очите на шефа Мариус Донкин, който не се ползва със същото уважение в гилдията, както Морфов. Формалният повод през лятото на 2017 г. Александър Морфов да хвърли оставка като главен режисьор на театъра беше, че има много ангажименти в чужбина.

Lupa.bg обаче научи, че в крайна сметка Донкин, който току-що бе поел директорския пост, му е дал ясен знак, че заради бунтарските му настроения е нежелан в трупата. И като горд интелектуалец Мофов метна оставката си. Самият Донкин тогава намекна, че като главен режисьор Александър Морфов изобщо не участвал в оформянето на репертоарната политика и че през по-голяма част от времето работел зад граница.

"Хъшове" се играе вече 16 години

Както е известно спектаклите на Морфов винаги се радват на голяма посещаемост и се играят години наред. Неговите мащабни представления продължават да пълнят голямата зала на Народния театър и да носят големи финансови приходи на театъра. Донкин имал намерение спектаклите на Морфов да отпаднат един по един от афиша. Като мотив щял да изтъкне, че не може повече от десетилетие да се въртят едни и същи представления и че е време старите да бъдат заменени с нови спектакли.

Очевидно обаче директорът на Народния се е отказал от първоначалното си намерение, тъй като през новия сезон ще продължат да се играят четири спектакъла под режисурата на Морфов – „Хъшове”, „Животът е прекрасен”, „Полет на кукувиче гнездо” и свалената пиеса „На ръба”. 

В театралните среди дори си коментира, че нищо чудно след известно време Александър Морфов да се върне в Народния с нов спектакъл, а не само със старите си постановки. В момента той работи усилено в Русия, Румъния и Македония, а за последно у нас имаше премиера преди 5 години.