Само в Lupa.bg: МВР души за кражби на гориво

Ексклузивно
10:20 - 19 Юни 2019
3315
Само в Lupa.bg: МВР души за кражби на гориво

Експерти на МВР под прикритие дебнат за кражба на гориво от ведомството, научи Lupa.bg. Вече няколко месеца ченгета са внедрени сред колегите си и събират информация, която отива директно на бюрото на министър Младен Маринов. Lupa.bg научи, че лично полицай №1 се е ангажирал да пребори кражбата на бензин и дизел с мащабна акция в цялата страна.

Със застъпването на Маринов на поста МВР започва да се бори сериозно с престъпления, свързани със злоупотреба с горива. Почти всеки ден в справката на министерството се хвалят с разбити системи за кражба на гориво. Обществена тайна е, ченгета масово точат служебно гориво и бръмчат с него с личните си коли, имало дори много случаи, в които кражбите били в такъв обем, че бензинът се продавал и крадците в униформи трупали пари, докато уж се борят с престъпността. 

След разследването на "Нова телевизия", в което ченгета от Павликени бяха спипани да крадат гориво, те бяха тихомълком върнати на работа. Lupa.bg научи, че тарикатите се зарекли оттук нататък да помагат на колегите си в борбата с кражба на горива, за да не бъдат уволнени. 

Младен Маринов обаче бил бесен, че престъпленията с горива вътре в системата можели да "му вземат главата". Министърът бил наясно, че щом в малък град като Павликени, където всички се познават, се краде толкова нагло, в големите градове се точат незаконно "реки от бензин". Именно заради това шефът на МВР се заел лично с проблема. 

Ченгета разкриха пред Lupa.bg, че системата за кражба била една и съща в цялата страна. Подправяли се документи, горивото се пълнело в туби и бутилки от минерална вода и се складирало в гаражите на ченгетата. Обикновено групите за кражба на гориво били поне от по пет човека.